Er lag een dood huismusje in de tuin toen ik vanmiddag thuiskwam. Kat? Ergens tegenaan gevlogen? Dat kan goed want later kwamen kinderen met een jonge koolmees die ze tegen een boom hadden zien vliegen waarbij hij zijn pootje had gebroken. Dokter De Groot wist geen andere raad te geven dan hem wat water in zijn snavel te stoppen en hem op dezelfde plek op een boomtak terug te laten zetten.
Of zou de huismus het slachtoffer geworden zijn van de sperwer? Zich in paniek dood hebben gevlogen, of gegrepen door de sperwer die door iets verstoord werd? Die kans is vrij groot want de overigens zeer fraaie man sperwer zat vanmiddag doodgemoedereerd op het dak van ons schuurtje het slagveld te bekijken.
En dat is meteen mijn dilemma. Vriendelijke lezers van Vogeldagboek hebben nestkasten voor huismussen gemaakt, ik voeder wat zaad om ze in de buurt te houden maar dat lokt weer rovers aan.
Mensen moeten zich eigenlijk maar zo min mogelijk met de natuur bemoeien en alleen in noodgevallen ingrijpen: de voederautomaat gaat op zolder tot de komende winter. Toen ik later het dode musje wilde opruimen, was het weg....
Nu kondig ik alvast een ander dilemma aan: het grote aantal 'zomerganzen' in de polders. Niet alleen schadelijk voor veehouders maar door agressief gedrag ook schadelijk voor diverse inheemse vogelsoorten die verdrongen dreigen te worden. Dat wordt een Vogeldagboek voor een regenachtige dag!
Man sperwer (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; male) vanmiddag door het raam van mijn hobbykamer gefotografeerd.
Vandaag een poosje in mijn territorium gescharreld, van Starrevaart tot Spookverlaat. Weinig bijzondere waarnemingen. Op de vogelplas 3 lepelaars en in het natuurgebiedje Noord-Aa opnieuw een grote zilverreiger. In De Wilckplas 2 kleine plevieren.
|
|
Onder begeleiding van bevoegd gezag vanmiddag even voor een klusje in De Wilck geweest. In dat weiland liepen we voorbij een nestje met 4 kievitseieren (Vanellus vanellus - Lapwing; eggs), een tweede legsel.
Aan de alarmerende manier van vliegen te zien van deze ouder-grutto (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) kwamen we ook in de buurt van zijn jonkies.
Overal zijn op het ogenblik deze groene bladsnuitkevertjes (Phyllobius pomaceus - Nettle Weevil) te zien, foto vorige week bij de Starrevaart gemaakt.
|