Vogeldagboek©


Maandag 23 mei 2005 - Uurtjes in het Buytenpark

Het Zoetermeerse Buytenpark, een oude vuilstort met hoogteverschillen tot zo'n twintig meter, heeft zich ontwikkeld tot een heel aardig natuurgebiedje. Rijk aan vogelsoorten, paddenstoelen en insecten, niet spectaculair maar ik kan me er altijd prima vermaken. Al was het alleen al omdat er lekker rustige plekjes uit de wind en in de zon te vinden zijn.

Bosrietzanger230505
Door het hele Buytenpark zitten bosrietzangers (Acrocephalus palustris - Mars Warbler). Het zijn nieuwsgierige vogels die je nauwlettend, met zichtbare kopbewegingen, in de gaten houden.
Bosrietzanger230505C

Vandaag heb ik zo een paar uurtjes op boomstammen (die liggen er talrijk) zitten kijken naar de grasmussen, bosrietzangers en kleine karekieten die zich volop laten zien en horen. Grasmussen die nu en dan al kwinkelerend recht omhoog vliegen en zo doen vergeten dat je in dit gebied geen graspiepers en veldleeuweriken ziet. Bosrietzangers zijn geweldige imitators, hun liedjes zijn in de basis hetzelfde maar de tonen variëren nogal. Ze hangen wel aan rietstengels maar hun favoriete zangplaatsen zijn toch kleine struiken, ze doen hun naam eer aan.

Grasmus230505D
Grasmussen (Sylvia communis - Whitethroat) zijn talrijk in het Buytenpark, je hoort hun eenvoudige liedje overal.
Grasmus230505A

Winterkoning230505
Winterkoninkjes (Troglodytes troglodytes - Wren) zijn bijzonder koddige vogels. Zo klein als ze zijn, zo groot is hun waffel, en ze staan erbij alsof ze zeggen willen: kom maar op jij!
Winterkoning230505A

Op de broedplaasts van de bruine kiekendieven zag ik, net als een tijdje geleden, twee vrouwtjes. Het mannetje kwam aanvliegen met een prooi, legde dat zichtbaar neer en een van de vrouwtjes pakte het op. Het andere vrouwtje zag ik niet meer. Zo zoetjesaan zullen er toch wel eieren gelegd zijn, bruine kiekendieven doen dat in mei/begin juni.

Nadat ik zo een paar uur door het park gezworven had, fietste ik nog eenmaal rond, met leuke slotwaarnemingen. In het rietveldje aan de westkant zaten twee blauwborsten, man en vrouw, aan de noordkant waren twee patrijzen aan het foerageren.

Een ooievaar kwam aangevlogen, fel op de huid gezeten door een scholekster die waarschijnlijk zijn kroost verdedigde. Bekend is dat in gebieden waar veel ooievaars zijn (rond Alphen, in de West-Alblasserwaard), de weidevogels het extra hard te verduren hebben van onze nationale herintroductietrots. Verder dook een koekoek roepend de bomen in.

Patrijzen230505
Patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge) op een grasveldje aan de noordzijde van het park.


*****
Zojuist verschenen: Veldgids Roofvogels