Vogeldagboek©


Maandag 14 november 2005 - Weinig muizen

"Over een poosje zie je meer slechtvalken dan huismussen". Dat zei ik vanmiddag schertsend tegen een vogelaar die vandaag bij Koudekerk twee slechtvalken had gezien.

We stonden in De Wilck en daar zat een man slechtvalk op een hek, steeds ruziënd met kraaien en buizerds. Eerder had ik ook al twee mannen op de Starrevaart gezien. Conclusie, blijkt ook uit waarnemingen van anderen: het gaat goed met de slechtvalk.

Slechtvalk141105
Deze man slechtvalk (Falco peregrinus - Peregrine Falcon) zat vanmiddag op het slik van de Starrevaart. Toen hij opvloog, kreeg hij in de lucht gezelschap van nog een man.

Zaterdag in het Bentwoud had ik ook al een slechtvalk gezien, niet zo groot, dus waarschijnlijk een man. Vorige week was er een velduil gezien, maar dit jaar zal er geen invasie zijn zoals in de winter van 2004.

Dat baseer ik op de vaststelling dat er weinig muizen zijn. In de eerste plaats zie je weinig muizengaatjes. Bovendien foerageerden er vorig jaar rond deze tijd in het Bentwoud dagelijks zo'n tien blauwe reigers en tien torenvalken, er waren toen muizen genoeg.

Atalanta131105
Zondagmiddag met Nelly gewandeld in de Goudse Hout. Het leek wel zomer, bevestigd door twee atalanta's (Vanessa atalanta - Red Admiral). Ik vroeg mij af of deze vlinders, 'verse' exemplaren, nog naar Afrika zullen vliegen of hier zullen overwinteren.

Zaterdagmiddag heb ik uren in het Bentwoud gepost, geen blauwe reiger, slechts twee torenvalken waarvan er een een muisje ving. Muizen zijn ook elders in het land weinig waargenomen, zo heb ik gehoord.

Desondanks zaterdag een hoge score aan roofvogels: 2 torenvalken, 1 buizerd, 1 sperwer, 1 smelleken (vrouw) en 2 blauwe kiekendieven: een adulte vrouw en een juveniele vrouw.

Blankechampignonparasol131105
Dat het herfst is, bewijzen de vele paddestoelen. In Reeuwijk stond deze Blanke champignonparasol (Leucoagaricus leucothites - White Dapperling) in de berm.

In De Wilck vandaag 1 slechtvalk, 2 grote zilverreigers en dik honderd kolganzen (vergeten het precieze aantal te noteren).

Goudplevier141105
Goudplevier (Pluvialis apricaria - Golden Plover) kijkt voorzichtig over de begroeiing op het schelpeneiland of de slechtvalken verdwenen zijn.

Vandaag op de Starrevaart geweest. Waarnemingen o.a.: zwarte ruiter 11, grutto 1, waterpieper 2, brilduiker 2, bonte strandloper 1, slechtvalk 2 (rond 14.30u op slik 1 man, later 2 mannen vliegend boven de vogelplas). Overvliegend kleine rietgans 25, plasje parkeerplaats 1 dodaars en in Leidschendammerhout 2 waterpiepers en 15 graspiepers. Er was forse trek van kramsvogels en koperwieken.

Huiskrekel131105
Deze vrouwelijke nimf (larve) van een huiskrekel (Acheta domesticus - House-cricket) zat gisteravond in de woonkamer tegen het behang.


*****
Frans en Ronald Zwart houden zich in de regio Leiden/Leimuiden actief bezig met kerkuilen en steenuilen. Plaatsen van nestkasten, ringen van jonge vogels en alle werkzaamheden die behoren bij de bescherming van deze prachtige vogels. Op hun website is o.m. een leuk filmpje te zien over het ringen van kerkuilen.