Rond 9 uur was ik vanmorgen bij de Starrevaart, het was dinnertime: een sperwervrouw zat te eten van een prooi, goudplevier of watersnip, en op het slik zat een oude dame bruine kiekendief ook vlees te eten. Dat ze oud was, was te zien aan de vele bleekgele veren op kop, vleugels en borst. Later werd ze verjaagd door een buizerd en toen die uitgegeten was, bedienden twee zwarte kraaien zichzelf.
Sperwervrouw (Accipiter nisus - Sparrow Hawk; female) eet de restjes op. Waarschijnlijk hetzelfde wijfje dat regelmatig op de Starrevaart komt eten. Hetzelfde geldt trouwens voor de vrouw bruine kiekendief.
Geholpen door het mooie weer kan ik zeggen dat het een prachtige vogeldag was. Tussen rustende kieviten ontdekte ik een zilverplevier. Als zo'n vogel alleen is en je hem niet met goudplevieren kan vergelijken, moet je 's winters toch altijd weer goed opletten. Laagstaande zon en winterkleed kunnen voor verwarring zorgen.
Zilverplevier (Pluvialis squatarola - Grey Plover; winter) in winterkleed tussen kieviten.
Een zilverplevier is iets groter, heeft een grijzer verenkleed en zwaardere snavel, en vooral opvallende zwarte okselvlekken, die heeft een goudplevier helemaal niet. Deze zilverplezier was zo bereidwillig om voor alle duidelijkheid even de vleugels te strekken: mooi zwart!
Verder op de Starrevaart o.a. 2 kluten, 1 oeverloper, 3 bontbekplevieren, 2 bonte strandlopers, 2 juveniele lepelaars, 1 grutto, 2 kemphanen, 38 zwarte ruiters en bij de hut een roepende waterral.
*****
Recent verschenen: Vlinders, rupsen en waardplanten
|
|
Iets verderop, in het riet tegenover de uitkijktoren, waren twee waterrallen (Rallus aquaticus - Water Rail) met elkaar aan het spelen. Luid kiep-kiek roepend renden ze achter elkaar aan, weg, het riet in. Helaas kreeg ik maar heel even de gelegenheid om ze te fotograferen.
De hele morgen zag ik wel wat vogeltjes trekken, niet zo veel. Omdat ik meestal geen trekkende vogels tel, noteerde ik ze niet. Nadat ik zo rond kwart over 11 uit de hut kwam (binnen een boterham gegeten, buiten was het aangenamer), ging ik een poosje ten zuiden van de hut in de beschutting van de struiken staan.
Eerst hield een paartje roodborsttapuiten mijn aandacht gevangen, maar toen er alsmaar vinken bleven overvliegen, ben ik eens gaan turfen. Het leek wel kermis, tot rond half 1, toen de trek ineens ophield, op wat nakomertjes na.
Roodborsttapuit man (Saxicola rubicola - European Stonechat; male) bovenin het zwiepende riet.
Intussen had ik wel 350 vinken geteld met 4 kepen (witte stuit) ertussen, 80 sijzen (één groep van vijftig sijsjes!), 40 kneuen en nog wat graspiepers, spreeuwen en pimpelmezen, die heb ik niet geteld. Allemaal pal tegen de straffe wind in naar het noordoosten. Zouden ze de rijksweg als baken gebruiken?
Later vlogen nog 1 ooievaar en 4 buizerds ook richting NO over en 3 lepelaars naar het zuiden, zoals het volgens mij hoort. In de namiddag gisteren 1 tapuit en 4 grote zilverreigers in De Wilck.
|