Vogeldagboek©


Slobeend081005
Ongeringde slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler) met merkwaardige dubbele kuif en geen donkere maar opvallend oranje snavel.
Zaterdag 8 oktober 2005 - Slobeend met kuiven en oranje snavel

Zelfs het wat oudere Engelse echtpaar dat in de Starrevaarthut zat te vogelen was het opgevallen: deze 'Shoveler' ziet er gek uit. Nu kwamen ze om ganzen te bekijken dus lieten ze de slobeend voor wat hij was, maar wie heeft ooit een slobeend gezien die er helemaal als (man) slobeend in eclipskleed uitziet behalve een fel oranje snavel (die donker hoort te zijn) en een merkwaardige kuif?

Op internet heb ik alle 'shovelers' nagekeken, van Australische tot Kaapse tot rode slobeenden, maar allemaal donkere snavels en gladgeschoren kop.

Slobeend081005A
Vreemde slobeend (Anas clypeata - Northern Shoveler).

Kortom, dit is een natuurwonder, simpeler gezegd een slobeend met afwijkingen of een slobeend die is voortgekomen uit een relatie tussen verschillende soorten. Maar welke soorten dan? Wie het weet mag het zeggen.

Watersnippen071005
Niet alleen op de Starrevaart zitten honderden watersnippen (Gallinago gallinago - Snipe), op de Benthuizer Plas kan je ze nog beter zien, vrijdag ten minste driehonderd.

Vanmorgen op de Starrevaart o.m. twee grote gele kwikstaarten. Een was aan het foerageren in de zuidwesthoek, de ander vloog over de oostkade naar het zuiden. Jammer dat ze, zeker met het windje mee, zo hard gaan, want ze maken van die prachtige diepe duikvluchten met hun opvallend gele buik en lange staart.

Verder 2 ijsvogels (een op plasje parkeerplaats, een aan westkant vogelplas), 1 roepende waterral langs de Meeslouwerpolder en een enkele malen bij, en zelfs eenmaal ónder, de hut. Ook 3 kluten, 3 grutto's, 2 kemphanen, 1 scholekster, 7 bonte strandlopers, 1 roepende tjiftjaf, 1 brabbelende kleine karekiet, 1 dodaars plasje parkeerplaats, in Leidschendammerhout 4 boonkruipers en 1 witgat in de nieuwe plasjes.