Vogeldagboek©


Grotestern271005
Zelfs in winterkleed zijn het pareltjes boven het water:
grote stern (Sterna sandvicensis - Sandwich Tern) aan de landzijde van de Brouwersdam.
Donderdag 27 oktober 2005 - Zonnen langs de Brouwersdam

Eind oktober, rond de twintig graden, met opgestroopte mouwen langs de Brouwersdam. Vandaag geprofiteerd van de opmerkelijk warme nazomer en de kust opgezocht. Op een kort bezoekje aan Stellendam na, ben ik bij de dam blijven hangen, de verbinding langs de Noordzee tussen de Hollandse en de Zeeuwse eilanden.

Rotgans271005
Een 1e winter rotgans (Branta bernicla - Brent Goose; 1st winter).

En al die uren dat ik er was, vlogen wolken spreeuwen en vinken vlak boven mijn hoofd voorbij, of scheerden ze laag over het water naar het zuiden. Vele, vele duizenden, ook andere vinkachtigen en lijstersoorten, vooral kramsvogels.

Grotestern271005A
Grote stern (Sterna sandvicensis - Sandwich Tern), waarbij te zien is dat de ene stern nog veel zwart van zijn zomerkleed op het achterhoofd heeft.
Grotestern271005B

Middelstezaagbek271005
Man middelste zaagbek in eclipskleed (Mergus serrator - Red-breasted Merganser; male non-breeding). Een vrouw in winterkleed heeft niet van die grote witte vlekken en geen donkere rugpartij.

Op het water was het relatief stil, opvallend veel middelste zaagbekken. Maar ook zag ik al nonnetjes, dit jaar nog niet gezien. De gebruikelijke forse aantallen steenlopers, maar ook enkele tientallen bontbekplevieren. Een stuk of twintig rotganzen, tien drieteenstrandlopers en twee kanoeten. Ook twee roodhalsfuten, een handvol kuifduikers en enkele groeoes eiders.

Kanoet271005
Kanoet in winterkleed (Calidris canutus - Red Knot; winter).
Kanoet271005A