Vogeldagboek©


Woensdag 7 september 2005 - Scherp stellen

Op fotocamera's raak je nooit uitgestudeerd. Elke keer ontdek je wel weer wat anders. Vandaag wat gespeeld met de automatische focus van mijn Panasonic FZ20 bij vliegende vogels. Uiteindelijk bleek dat niet de mij aanbevolen punt-focussing (scherp stellen op een klein deel) het beste werkte, maar de 1-zone-focussing, die scherp stelt op een groter deel van het scherm. De camera is op die manier sneller 'gebruiksklaar' dan met punt-focussing.

Bruinekiekendief070905
Bruine kiekendief (Circus aeruginosus - Western Marsh Harrier) in de voormiddag in De Wilck aan het jagen met een koe als getuige.
Bruinekiekendief070905A

Lepelaars070905
Op de Starrevaart verblijven nog steeds leuke groepjes lepelaars (Platalea leucorodia - Spoonbill), dit duo kwam rond de middag aanvliegen.

Kemphaan070905
Een opvallend kenmerk van kemphanen (Philomachus pugnax - Ruff) is dat ze tijdens het foerageren hun mantelveren opzetten, net als grutto's dat kunnen doen. Vanmorgen zat er weer een tiental kemphanen in de noordwesthoek tussen de talloze watersnippen.

Verdere waarnemingen vandaag o.a.: parkeerplaats Starrevaart 2 ijsvogels en 2 overvliegende halsbandparkieten, op de vogelplas 17 lepelaars, 2 juveniele bontbekplevieren, 1 kanoet in winterkleed, 2 kleine strandlopers, 2 bonte strandlopers, 2 grutto's, een tiental zwarte ruiters in winterkleed, 1 witgat, 2 oeverlopers en 1 tapuit langs de oostkade. Zwetslootpad 1 tapuit, westkant De Wilck 2 tapuiten en 2 paapjes, Oostbroekpolder 1 heilige ibis.


*****
Onlangs verschenen: Spiegel van de natuur
Het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief