Vogeldagboek©


Maandag 24 april 2006 - Naar boven!

Vanmiddag eindelijk eens zwakke wind en bovendien brak de zon door. Meteen klom een rietzanger naar boven en zong me uitbundig toe. Als je meteorologen mag geloven, krijgen we deze week nog één zo'n dag.

Rietzanger240406
Weliswaar nog wat verscholen tussen de takjes, maar in elk geval zichtbaar: rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus - Sedge Warbler) langs de Kniplaan.

Vanmorgen was het mistig en kil. In De Wilck 1 zwarte ruiter, langs de Meeslouwerplas scharrelde een waterral. In de Leidschendammerhout o.a. 2 zwarte ruiters, 1 oeverloper, 2 kleine plevieren, 17 kluten en 290 IJslandse grutto's.

Zwarteruiter220406
Zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank) in de Leidschendammerhout.

Op de Starrevaart vlogen 6 dwergmeeuwen rond, adulte vogels. Een was nog in winterkleed, de andere al in (bijna volledig) zomerkleed. Verder o.a. 1 vrouw bruine kiekendief. Op de terugwek in De Wilck een handvol kievitpullen. In PrismA-Zuid vanavond 2 patrijzen, 2 kleine plevieren en 1 tapuit.

Dwergmeeuw240406A Dwergmeeuw240406
Dwergmeeuw240406B
Adulte dwergmeeuwen (Larus minutus - Little Gull; adult) op de Starrevaart. Linksboven een dwergmeeuw nog in winterkleed.

Kluten240406
Doordat er weinig water verdampt is, staat het water hoog op de Starrevaart. Slecht gebied voor kluten om te broeden: het slik staat blank de meeuwen verjagen kluten van het schelpeneiland. In de Leidschendammerhout proberen ze zich wel te vestigen, daar vandaag baltsende en parende kluten (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet).


*****
Recensie: BIRDPIX; De beste foto's deel II