Vogeldagboek©


Woensdag 26 april 2006 - Baardmannen, blauwbaarden?

In de rietkraag ten noorden van de Starrevaarthut vlogen vandaag baardmannen af en aan. Ze pikten allerlei materiaal uit het riet en doken dan weer naar beneden. Ongetwijfeld waren ze volop bezig om een nest te bouwen. Eén nest? Of meer? En hoeveel baardmannen waren er eigenlijk?

Op geen van die vragen kon ik een antwoord vinden. In elk geval heb ik een keer 3 van die prachtige rietvogeltjes tegelijk gezien: 2 vrouwen en 1 man. Maar wellicht vlogen er meer rond. Bekend is dat baardmannen soms meer vrouwtjes hebben. Soms leggen twee vrouwtjes ook hun eieren in een nest.

Verdere waarnemingen o.a.: Leidschendammerhout 1 groenpootruiter, 6 zwarte ruiters, 2 oeverlopers, paartje wintertalingen, 1 lepelaar en 3 witte kwikstaarten. Vanavond in PrismA 1 kleine plevier en 1 vrouw tapuit.

Groenpootruiter260406
Groenpootruiter (Tringa nebularia - Greenshank) vanmiddag in LDH.

Baardman260406 Baardman260406A
Baardmannen - vroeger werden ze baardmezen genoemd - zijn bijzonder beweeglijk als ze nestmateriaal aan het verzamelen zijn. Je hebt een snelle (spiegelreflex)camera nodig om ze vast te leggen. Mijn camera is hiervoor te traag, met moeite 2 fotootjes van man en vrouw gemaakt. Links man baardman (Panurus biarmicus - Bearded Reedling; male at the left).

Zwarte ruiter260406
Ook in de Leidschendammerhout (direct ten zuiden van de Starrevaart) deze zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank).