Vogeldagboek©


Vrijdag 18 augustus 2006 - Leidschendammerhout

De Leidschendammerhout heeft, op kleine schaal, de functie van de Starrevaart overgenomen: op de vogelplas staat het water nog hoog, in de LDH-plasjes heb je diverse slikrandjes. Vanmiddag foerageerden daar o.a. een kleine strandloper en een Temmincks strandloper. Verder hier o.a. 19 zwarte ruiters, 2 grutto's, 1 witgat en 1 oeverloper.

Voor degenen die het niet precies weten: de Leidschendammerhout is een 'nieuw' natuurontwikkelingsgebied ten zuiden van de Starrevaart. Makkelijk bereikbaar (met de fiets), je kijkt overdag wel tegen het licht in. Een boer aan de westkant van de LDH joeg zijn hond af op de grazende grauwe ganzen, die een goed heenkomen zochten in de plasjes en op de Starrevaart.

Kleinestrandloper180806
Kleine strandloper (Calidris minuta - Little Stint) in de Leidschendammerhout, met tegenlicht.

Het toegangspad naar de kijkhut wordt de komende week opgeknapt: nieuwe afrastering (de rietmatten waren helemaal kapot geslagen) en snoeiwerk. De hut was/blijft toegankelijk, vandaar o.a. gezien 22 lepelaars, 4 kemphanen, 10 grutto's, 1 zwarte ruiter en 1 oeverloper.

Zwarteruiters180806
Zwarte ruiters (Tringa erythropus - Spotted Redshank) in de LDH-plasjes: links vooraan een vogel bijna in winterkleed (wordt nog iets lichter), daarachter een vogel die zijn zomerkleed nog maar net aan het afleggen is en rechts een ruiter die al iets verder met de rui naar het winterkleed is gevorderd.

Gewonebandspanner150806
Deze gewone bandspanner (Epirrhoe alternata - Common Carpet) had ik dinsdag al in de LDH gefotografeerd.

Paardenbijter180806
Ten noorden van het plasje bij de parkeerplaats, bij de Meeslouwerplas, vlogen vanmiddag aardig wat libellen (o.a. blauwe glazenmaker) en vlinders. Boven een man paardenbijter (Aeshna mixta - Migrant Hawker; male) en onder een vrouw boomblauwtje (Celastrina argiolus - Holly Blue; female).
Boomblauwtje180806