In de Geerpolder scharrelde vanmorgen een kleine zilverreiger in een slootje. Een vogel die zich in de winter (o.a.) van de grote zilverreiger onderscheidt door een donkere snavel. Kleine zilverreigers zijn meer vogels van deltagebieden, grote zilverreigers met hun gele wintersnavel zie je vooral in de polders.
Kleine zilverreiger (Egretta garzetta - Little Egret) vlak voor kaasboerderij De Vierhuizen in de Geerpolder.
Kortom: dit 'kleintje' was een heel leuke waarneming. Grote zilverreigers waren vandaag minder aanwezig dan anders, slechts 2 gezien in de Zwetpolder.
In de Benthuizer Noordpolder vandaag toch nog 47 (39 adulte en 8 juveniele) kleine zwanen, in de Oostbroekpolder 16 (15 + 1) en in de Generale Polder 11 (8 + 3). Op de Starrevaart 42 scholeksters, 7 kemphanen, 1 dodaars, 2 bonte strandlopers en 2 brilduikers.
|
|
Op slechts enkele decimeters afstand van de Mucilago crustacea groeide deze boompuist (Enteridium lycoperdon - Slime Mould).
Slijmzwammen (myxomyceten) zijn bijzondere levensvormen. De sporen 'beginnen' als een massa zich voortbewegend plasma (plasmodium) dat zich 'onderweg' voedt met o.a. bacteriën en zelfs een kruipspoor achterlaat.
De eindfase van dit plasmodium is een 'stilstaand' vruchtlichaam waarin de sporen voor de voortplanting ontstaan. Uitontwikkelde vruchtlichamen noemt men aethalia.
Het determineren van slijmzwammen is niet makkelijk. Weinig paddenstoelenboeken schenken er aandacht aan. Met behulp van Gerrit Keizer (auteur van o.a. de prima Geïllustreerde Paddestoelen Encyclopedie) kon ik ze (met name de Mucilago crustacea) toch benoemen.
*****
De pagina Fotografie heb ik aangepast met gegevens over mijn nieuwe spiegelreflexcamera en toebehoren.
|