Vogeldagboek©


Goudvink_man130106
Goudvink man (Pyrrhula pyrrhula - Eurasian Bullfinch; male). De wetenschappelijke naam betekent: de vuurrode.


Vrijdag 13 januari 2006 - Warm goud

Ik kan er niet omheen: 'poldervogels' zijn mijn eerste liefde, maar zij wordt wel erg op de proef gesteld als je goudvinken ziet. Of van die andere prachtige schepsels als pestvogels. Het is allemaal zo mooi, het vervult je met een warm gevoel. Maar even vergeten dat er mensen zijn die dit moois vernietigen.

De laatste dagen zag ik weinig scholekster. Al eerder hebben we kunnen vaststellen dat bonte pieten bij vorst gauw even oversteken naar Engeland of andere gematigde streken. Zo hard heeft het nu ook weer niet gevroren, maar in de Geerpolder zag ik vanmorgen weer 4 scholeksters.

Scholekster130106
De grond is weer zacht, de lange snavel kan onbeperkt naar voedsel boren. Een scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) al in zomerkleed.

Goudvink_man130106A
Goudvink man (Pyrrhula pyrrhula - Eurasian Bullfinch; male).
Goudvink_man130106B

Goudvink_vr130106
Goudvink vrouw (Pyrrhula pyrrhula - Eurasian Bullfinch; female).
Goudvink_vr130106B

Vanmorgen in De Wilck een slechtvalk op een hek en 2 grote zilverreigers langs de slootkant, ook een in de Zwetpolder. Slechts een half uur op de Starrevaart geweest, o.a. de vrouw grote zaagbek, 8 kemphanen en 15 bonte strandlopers.

Na een noodzakelijke rustpauze was er een mager zonnetje doorgebroken en ik wil dat goud ook wel eens door de zon zien kleuren. Een uurtje rondgekeken in het oude Buytenpark, niets. Ik wilde weggaan maar dat vrijdag de 13e bijgeloof is, bleek wel: daar klonk het melancholische puuh van de goudvink (er zat vanmiddag geen Russische trompetter tussen).

Eerst 1 man en 1 vrouw op de zaden van de esdoorns, even later in een struik (waar ze de knoppen van opvraten) 2 mannen en 3 vrouwen. Die vlogen kort daarop weg naar de huizen aan de Chopinrode. Van buurtbewoners hoorde ik dat ze regelmatig in hun tuinen komen drinken.