Vogeldagboek©


Vrijdag 27 januari 2006 - Parkkoeten

Meerkoet260106B
Het is een groot verschil of je meerkoeten (Fulica atra - Eurasian Coot) ontmoet in parken of op 'wilde' meren. In de 'vrije' natuur gedragen ze zich als echte vogels en ontwijken ze je. In parken niet. Daar rekenen ze op een stukje brood. Tal van mensen kunnen de verleiding van die vragende ogen niet weerstaan.

Meerkoet260106
Dat werd gisteren bevestigd in het Zoetermeerse Westerpark. We stonden op een brugje toen er een meerkoet naar ons toe kwam zwemmen. Diverse keren keek hij omhoog waar zijn rantsoen bleef. Minutenlang bleef hij schooieren.

Meerkoet260106C
"Dan niet", zal hij gedacht hebben, "onwillig volk vandaag" en hij vloog weg naar een plek met mensen die misschien wel brood op zak hadden.

Vanmorgen was ik vroeg op de Starrevaart, rond half 9, het begon net licht te worden. Opnieuw hoopte ik op kleine zwanen op ijs, maar er was helemaal geen ijs meer. Bovendien waren ze al aan het vertrekken, ik telde er nog 150.

Later ben ik nog even naar de Drooggemaakte Grote Polder in Stompwijk geweest, hemelsbreed zo'n 1,5 km naar het zuidoosten. Gisteren zaten daar 174 kleine zwanen (160 adult en 14 juveniel), vandaag niet een. Omdat het na een paar uur ging motsneeuwen, ben ik niet naar ze op zoek gegaan.

Op de Starrevaart zaten opnieuw vele, vele honderden wulpen. Omdat die ook al vroeg vertrokken, heb ik ze niet geteld. Smienten daarentegen heb ik nauwelijks gezien, ook niet op de Meeslouwerplas waar nog wel de 2 grote zee-eenden waren.

Op de vogelplas 290 Canadese ganzen in alle kleuren en maten, plus de al een tijdje met hen optrekkende 4 Indische ganzen, 2 sneeuwganzen en 1 rotgans. Verder o.m. 2 zwarte ruiters, 1 kemphaan, 8 bonte strandlopers (vlogen later naar het NO weg), 11 brilduikers (3+8), buizerd met prooi op slikplaat en een sperwer langs de Kniplaan. Ik 'hoorde' hem aankomen door alarmerende merels en koperwieken. Langs de ka naar de hut 4 graspiepers. Op de Zoetermeerse Plas zwom donderdag nog steeds de juveniele roodkeelduiker.

Klapekster240106E
Nog een foto van dinsdag van de klapekster (Lanius excubitor - Great Grey Shrike) in de Amsterdamse Waterleidingduinen (Palmveld).


*****
Recensie:
Winnen van de Bierkaai; Eigenzinnige pioniers voor natuur, landschap en milieu