Met grauwe klauwieren gaat het, evenals met andere omgevingsgevoelige soorten, bergafwaarts. Op de nieuwe en gegevensrijke pagina Soorten van SOVON las ik dat het aantal broedvogels elk jaar met enkele procenten afneemt. Er zouden nog zo'n 160 tot 200 paartjes in ons land broeden.
Een groot deel daarvan nestelt in Drenthe, ca. de helft in het onwaarschijnlijke Bargerveen. Op een winderige en donkere vakantiedag hebben we daar gefietst en 'slechts' 2 grauwe klauwieren gezien. Het zijn prachtig getekende vogels, iets groter dan een huismus. De andere zagen we bij het Echtenerzand (Boswachterij Ruinen) en Het Wapserzand (Drents-Friesche Wold).
Boompieper (Anthus trivialis - Tree Pipit) en grote lijster (Turdus viscivorus - Mistle Trush) in Wateren.
Grauwe klauwieren hebben veel nare bijnamen, de bekendste is Negendoder (Neuntöter heet de vogel in het Duits). Lanius, het eerste deel van de wetenschappelijke naam, betekent 'slachter'. De sage wil dat hij elke dag negen dieren (meestal insecten, maar ook muizen en jonge vogels) doodt, veel meer dan hij nodig heeft. Zijn 'provisiekast' zijn doornen en ook prikkeldraad waarop hij zijn slachtoffers spietst. (Bron: De Nederlandse vogelnamen en hun betekenis)
Grauwe klauwier (Lanius collurio - Red-backed Shrike).
|
|
Op deze foto is de wit-zwart-witte tekening op de vleugelbocht van de boomleeuwerik (Lullula arborea - Woodlark) goed te zien (zie groene streep).
Normaal gesproken is het verschil tussen een veld- en een boomleeuwerik niet moeilijk vast te stellen. Meestal leven ze in verschillende gebieden. Waar ze beide toch te vinden zijn onderscheiden ze zich sterk door hun zang en gedrag.
Maar leeuweriken sluipen ook graag door de vegetatie en dan is het wat moeilijker. De opvallendste verschillen van een boomleeuwerik met een veldleeuwerik zijn het ontbreken van witte veren aan de zijkanten van de korte staart, de tot achter in de nek doorlopende lichte wenkbrauwstreep en een wit-zwart-wit patroon op de vleugelbocht.
Op een avond scharrelde ik rond het Holtveen en zag daar een biddende wielewaal (Oriolus oriolus - Eurasian Golden Oriole) boven de hei en een zwarte specht (Dryocopus martius - Black Woodpecker) even tegen een boomstam kleven. Praat me niet over de kwaliteit, maar het zijn heerlijke vakantieherinneringen.
|