Met enige regelmaat is de afgelopen maanden een Engelse kwikstaart gesignaleerd langs het Molenslootpad, in de Benthuizer Noordpolder. Dat is het fietspad tussen Benthuizen en Gelderswoude, langs bouwlanden (koren, spruiten, maïs).
Zowel woensdag- als donderdagavond wat foto's gemaakt van de ruiende man Engelse kwikstaart (Motacilla flavissima - Yellow Wagtail; male in moult).
|
|
Gamma-uilen (Autographa gamma - Silver Y) zijn bijzonder talrijk. Ze danken hun naam aan het gamma-teken op hun vleugels. Het lijkt ook wel op een pistool, vandaar dat ze ook wel pistooltje genoemd worden.
Een (man) Engelse kwikstaart heeft geen grijze kop zoals de gele kwikstaarten die in dat gebied en op de kwekerijen iets verderop nog vrij talrijk zijn. Het verschil tussen vrouwen Engelse kwikken en gele kwikken is veel lastiger te zien. Eenmaal dacht ik een vrouw te zien die niet echt 'hard' wit onder de kin was, mogelijk een Engelse vrouw. Maar met veel vraagtekens.
De afgelopen dagen liet de inmiddels volop ruiende man zich wat makkelijker zien. Hij was doorlopend bezig jonge kwikken te voederen, er zaten er gisteravond 3. Duidelijk sprake van een broedgeval; bijzonder maar niet uitzonderlijk.
Waarnemingen vanmorgen:
Stompwijk ca. 10 halsbandparkieten.
Meeslouwerplas: waterral 1, koekoek 1.
Starrevaart: Aalscholver 37 (met 'oude bekende' rode ring KS), geoorde fuut 3 + 1 juveniel, zomertaling 1, lepelaar 35 (geringde juveniel JS was weer aanwezig), kluut 2, kleine plevier 2, bonte strandloper 1, watersnip 1, grutto 2 juveniel, kemphaan 4, zwarte ruiter 7, witgat 1, oeverloper 4, zwarte zwaan 1.
Leidschendammerhout: rosse stekelstaart 1 vrouw (had ik daar nog niet gezien, voor zover ik me herinner), zwarte ruiter 3, witgat 2.
Overvliegend: 8 halsbandparkieten richting west (waarschijnlijk rijdt er een treintje tussen de grote verzamelplaats in Leidschendam en Stompwijk).
Ook deze haagwinde (Calystegia sepium - Hedge Bindweed) stond bij de toren volop in bloei.
|