Juni is, sinds de kinderen de deur uit zijn, onze vakantiemaand. En Frankrijk onze ideale bestemming, maar dat is voor mij deze keer te ver. Geen hoppen en bijeneters, geen verrassend menu du jour met een kruik wijn voor een handvol euri. Nu en dan gaan we toch lekker wat op stap, in eigen land. Texel en Drenthe. Vandaar dat Vogeldagboek in juni onregelmatig verschijnt.
Gisteren weer eens in het Bentwoud geneusd, door het waaierige weer kwam ik daar de laatste tijd niet zo vaak. Bosrietzangers, 2 blauwborsten, kneuen, een jagende man bruine kiekendief, kleine karekieten, rietgorzen. Het was er vrij 'stil'.
Distelvlinder (Vanessa cardui - Painted Lady) gisteren in het Bentwoud.
Bij de Amaliahut ook bosrietzangers, maar hier zongen ze niet meer voluit. Net zomin als de spotvogels, de vrouwtjes zitten te broeden en de mannen houden zich dan gedeisd.
Slakken hoor je helemaal niet.... Eindelijk eens een foto kunnen maken van een witgerande tuinslak (Cepaea hortensis -White-lipped Banded Snail) meestal zie ik gewone tuinslakken met donkere mondranden. Foto in het Spookverlaat.
|
|
Overal zie je klodders schuim waar spuugbeestjes (Philaenus spumarius - Froghopper) zich in verstoppen. Het schuim wordt gevormd door hun opgeklopte uitwerpselen, ze beschermen zich hiermee tegen zon en vijanden. Voordat ze volwassen zijn vervellen ze vijfmaal, van lichtgroen naar donker, zoals op de foto.
Deze schaduwstrekspin (Tetragnatha montana - Stretch Spider) bij de Starrevaarthut heeft minder 'tekening' dan je meestal bij strekspinnen ziet.
Jonge Turkse tortel (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) in de tuin.
*****
Recensie: the nature guide to the
Camargue, La Crau and Les Alpilles - France
|