Vogeldagboek©


Kemphaan020506
Vrouw kemphaan (Philomachus pugnax - Ruff; female) vanmiddag bij de Wilckplas.
Dinsdag 2 mei 2006 - Voorzichtig svp met De Wilck

Een van de kleine natuurreservaten in het Groene Hart is De Wilck. Klein, zo'n 130 hectare. Het mooie hart van 'mijn' vogelgebied. Ongeveer de helft ligt in Hazerswoude-Dorp, het westelijk deel in mijn woonplaats Benthuizen.

De Wilck is een internationaal erkend wetland. Een predikaat dat maar weinig gebieden in het westen van ons land hebben. Want het is een uniek stukje polder, veel weidevogels, 's winters het kerngebied voor kleine zwanen en duizenden smienten.

Dit jaar krijg ik opvallend veel sombere berichten over het aantal broedende weidevogels in de polders. Zowel beschermers als boeren vertellen me dat het (nog) slecht(er) gaat dan anders. Niet vreemd natuurlijk met de intensieve landbouw, daar ga ik nu niet op in.

Zwarteruiter020506A
Zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank) ook in de Wilckplas. Even stretchen en o, was is dat krabbelen lekker....
Zwarteruiter020506F

Je ziet steeds minder grutto's en kieviten buiten reservaten broeden, veldleeuweriken hoor je nauwelijks meer, het is allemaal bekend. Maar ook in De Wilck hoor ik dit jaar weinig leeuweriken, zo'n drie paartjes langs het openbaar gedeelte. Misschien broeden er in het hele gebied dan zes paren. Slechts een graspieper vandaag gehoord.

Geen wonder dat er een teruggang is als de omringende gebieden nauwelijks broed- en voedselgelegenheid meer bieden. Misschien is een geïsoleerd terrein als De Wilck nauwelijks te redden, ondanks alle mooie verhalen van beheerders en agrarische verenigingen.

Maar zolang er leven is, wil ik de moed niet opgeven. Dan moet iedereen natuurlijk wel willen meewerken. De beheerder is Staatsbosbeheer. Het weerwoord zal wel zijn: "we hebben te weinig mensen", maar het toezicht zal verscherpt moeten worden. Controle op activiteiten van wandelaars, vogelaars en gebruikers.

Op verzoek van het IVN is jaren geleden een wandelpad door De Wilck aangelegd. Dat was een heel foute beslissing. Broedvogels worden verstoord, wintergasten vliegen massaal op als er mensen over het officiële pad door De Wilck lopen.

Bovendien wijken wandelaars nogal eens af van dat pad en lopen ze dwars door het gebied heen. Vogelaars, vaak met camera, zie ik hetzelfde doen. Fietsers generen zich niet om De Wilck in te rijden, bordjes met Verboden Toegang 'zien' ze niet.

Rietzanger020506B
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus - Sedge Warbler) langs de Starrevaart.

De gebruikers, boeren die de gronden van SBB pachten. Ze lopen mollen te vangen! In een natuurgebied! Met gifspuiten gaan ze op distels en andere kruiden af. Afgelopen dagen reed er zelfs een tractor De Wilck in met een gifsproei-installatie, midden in het broedseizoen!

Eind maart werd er gerold op weilanden. Een paar dagen later werd er ruige mest uitgereden. Vandaag reed een tractor De Wilck in om koeien los te laten, de grutto's, tureluurs, kieviten en scholeksters zitten er nog op hun nesten.

Ik hoop echter dat er wat gedaan wordt om De Wilck te beschermen. Punt 1 is om het gebied bijna helemaal af te sluiten, alleen het pad tot net voorbij de Wilckplas zou open kunnen blijven, is niet zo storend. Vanaf de openbare weg en vanaf dat pad is het hele gebied te bekijken. (Ik ben zelf nog nooit De Wilck ingegaan hoewel ik er bijna dagelijks kom.)

Staatsbosbeheer zou ook eens krachtig op moeten treden tegen overtreders, zowel burgers als boeren. Met de gebruikers zouden 'hardere' afspraken gemaakt moeten worden.

'Natuurliefhebbers' zouden zich eens beter moeten realiseren dat als zij het verboden gebied ingaan, ze de natuur (ernstig) verstoren. Als ik mensen aanspreek hebben ze de verbodsbordjes nooit gezien.....

Nu stop ik met deze jammerklacht, hoewel ik nog meer nare zaken zou kunnen opsommen (en mijn opmerkingen makkelijk 'vertaald' kunnen worden naar andere gebieden). Er is gelukkig ook zo ontzettend veel om van te genieten, kijk maar eens naar de foto's van vandaag. Allemaal gemaakt vanaf het openbare pad.

Kemphanen020506
De twee kemphennen (Philomachus pugnax - Ruff; females) vanmiddag in de Wilckplas.

Mijn waarnemingen van vandaag dan. Vanmorgen Leidschendammerhout 2 kleine plevieren, 1 oeverloper, 1 groenpootruiter, 1 rosse grutto. Starrevaart 2 baardmannen, paartje bruine kiekendief, 1 koekoek en 1 man zomertaling.

Wilckplas vanmiddag: 5 groenpootruiters, 2 zwarte ruiters, 2 vrouw en 1 man kemphaan, 3 lepelaars, 2 kluten, 1 kleine plevier, 16 wulpen, 1 regenwulp, 1 zwarte zwaan.


Zwarteruiter020506
Zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank).