Vogeldagboek©


Bosuil150506
Rustende bosuil (Strix aluco - Tawny Owl), vanmiddag gefotografeerd.
Maandag 15 mei 2006 - Weer vogeldramaatje

Vanaf het moment dat een vogel een ei legt, bestaat er slechts 25% kans dat er een zelfstandig jong uit voortkomt. Driekwart wordt 'genuttigd' door moeder natuur zelf: weersinvloeden, predators, de mens.

Je weet het, je ziet het vaker. Als het weer eens vlak voor je ogen gebeurt, krijg je toch een hol gevoel in je maagstreek.

Zwartkopvuurkever150506
Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea - Black-headed Cardinal Beetle) vandaag op de telpost in het Buytenpark.
Zwartkopvuurkever150506A

Ik wist ongeveer waar het nestje van de kleine plevieren in PrismA-Zuid lag. 'k Stond rond het middaguur aan de andere kant van het terrein, at een boterham en volgde een zwarte kraai die parmantig rondstapte. Inderdaad, in de hoek van de kleine plevieren.

Het drama voltrekt zich snel. De kraai overloopt het vogeltje dat verschrikt van het nest vliegt waarna de jongen met vier happen worden opgevreten.

De vogels vliegen in paniek rond, vallen zelfs een nietsvermoedende kievit aan. Een pleviertje komt tot tweemaal toe mijn richting uitvliegen en gaat voor de auto op de weg staan. Krom geredeneerd naar menselijke maatstaf natuurlijk, maar zoekt hij hulp?


*****
Recensie: Veldgids Amfibieën en reptielen

Kleineplevier150506
Kleine plevier (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) komt voor de auto staan. Hopeloos.

Kleineplevier130506
Kleine plevier (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) zaterdag in de Leidschendammerhout.

De andere kleine plevier zit langdurig en klagend te roepen in de buurt van het nest. Iets verderop, in PrismA-Noord, zingt een veldleeuwerik het hoogste lied.

*
Vandaag wat door mijn territorium gefladderd. Geen bijzonder vogels, hoewel 6 groenpootruiters in het Balijbos (de Scheg)? Als je vogelgeluiden wilt leren herkennen, moet je nu eens vroeg naar het Balijbos gaan. Vlak bij en door elkaar kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger, grasmus, tuinfluiter, zwartkop, zelfs een heggenmus en nog meer van dat 'spul'. Prachtig!

Gelekwikstaart140506
Gele kwikstaart man (Motacilla flava - Blue-headed Wagtail) langs het Molenslootpad.