Vaak krijg ik vragen over de camera's waarmee ik foto's maak. In het kort hieronder (uitgebreidere info onder de button Fotografie).
Ik gebruik twee camera's. Een Panasonic FZ20 voor macro-opnames zoals de insecten en de zwam van vandaag. Vliegende vogels 'schiet' ik ook met de FZ20, zonder teleconverter (mét wordt de sluitertijd te traag). Daar ligt 'mijn probleem': om bewegende dieren beter te kunnen fotograferen heb je een snelle camera nodig, een spiegelreflex. Wie weet komt dat nog eens, maar is niet zo goedkoop.
De FZ20 gebruik ik ook met teleconverter waardoor ik een bereik heb van ruim 900 mm. Wil je zonder telescoop fotograferen, dan is dit een goede mogelijkheid zonder dat je gebruik hoeft te maken van veel duurdere spiegelreflexcamera's.
Rietkruisspin (Larinioides cornutus - Orb Weaver) op 8 mei in De Wilck.
Digiscoping blijft natuurlijk een uitstekend middel (ook prijzig hoor!) om vogels van grotere afstand te fotograferen, daarmee verstoor je ze niet.
Op het ogenblik heb ik een vast 32x oculair op mijn Swarovski-telescoop, dat geeft meer licht dan het zoomobjectief 20-60x, en bij digiscoping draait alles om licht. Door de enorme vergroting van zo'n 3000 tot 4000 mm verlies je veel licht, waardoor de sluitertijd traag wordt en de foto's snel bewogen zijn.
Op deze foto van de bovenvleugels zijn goed de donkere stippen te zien: kenmerk van een vrouw klein geaderd witje (Pieris napi - Green-veined White; female).
|
|
Een flinke zadelzwam (Polyporus squamosus - Dryad's Saddle), 15 mei in het Buytenpark.
Een camera die je op een hoge (iso-)lichtwaarde kan zetten, is o.a. de Fujifilm E900 (er zijn goede alternatieven). De combinatie van de Swarovski met deze E900 biedt mij op het ogenblik prima mogelijkheden voor goede foto's (zoals de zwarte ruiter). Desondanks: digiscopen is niet makkelijk en vereist ervaring.
Nog snel een foto van een zwarte ruiter (Tringa erythropus - Spotted Redshank) in zomerkleed voordat we allemaal doorgetrokken zijn naar Noord-Europa. Deze en onderstaande foto heb ik op 8 mei gemaakt in de Wilckplas.
Ook krijg ik vragen om bij de foto's in Vogeldagboek te schrijven hoe ik die foto's heb gemaakt. Om allerlei redenen gaat dat niet. Toch kan je er snel achterkomen: kopieer een foto naar de harde schijf van je computer en open hem met een fotobewerkingsprogramma.
Daarmee kan je dan de zgn. exif-gegevens bekijken: met welke camera is de foto gemaakt, hoe waren de instellingen enz. Er zijn ook prima gratis programma's die deze informatie geven, zoals Picasa (fotobewerking) of Exif-viewer (alleen gegevens bekijken).
En overigens: als het in mijn vermogen ligt, geef ik graag antwoord op vragen.
|