Vogeldagboek©


Kleineplevier290306
Kleine plevier (Charadrius dubius - Little Ringed Plover) langs de A12 in Bleiswijk.
Op afstand kan je adulte vogels verwarren met bontbekplevieren.
Ze hebben echter een opvallend gele oogring, een egaal donkere snavel (bontbek oranje en zwart),
vleeskleurige poten (bontbek oranje) en een witte streep boven de zwarte band op hun kop.
Dát kenmerk vind ik op grote(re) afstand het meest opvallend
en valt nogal op omdat plevieren bij het foerageren hun kop goed laten zien.

Woensdag 29 maart 2006 - Grote intocht is begonnen

De zomervogels stromen toe. Na incidentele meldingen van soorten, zie en hoor je de laatste dagen ineens overal 'onze' broedvogels. Ongetwijfeld een gevolg van de hogere temperaturen.

Het was overigens vanmorgen nog gemeen koud, gelukkig heb ik altijd een regenpak in de auto liggen dat ik kan gebruiken tegen de kou. In de Geerpolder een foeragerende lepelaar, op de Meeslouwerplas 2 dodaarzen en 2 roepende waterrallen.

Tureluurs290306
Zeer harde wind vanmorgen op de Starrevaart waar 3 tureluurs (Tringa totanus - Redshank) zich met moeite staande wisten te houden.

Toen ik bij de Starrevaart aankwam, vloog een boerenzwaluw over mijn hoofd, op het water zwommen 4 geoorde futen in zomerkleed. Verder o.m. 3 tureluurs (op de Meeslouwerplas zaten er meer dan twintig, ik heb ze niet geteld), en 5 mannen en 3 vrouwen brilduiker.

Verder 580 grutto's, waaronder flink wat IJslandse, maar omdat ze tot hun buik in het water stonden heb ik ze niet apart geteld.

Groothoefblad290306
Groot hoefblad (Petasites hybrides - Butterbur) volop in bloei langs de Meeslouwerplas.

Daarna nog even naar een nat terrein langs de A12 in Bleiswijk geweest. Daar vloog een boerenzwaluw en (ten minste) 3 kleine plevieren. De vogels waren aan het baltsen, bakkeleien (een koppeltje verjoeg steeds de ander), zingen, roepen, vliegen, een prachtig gezicht.

De kleine plevier zie je hier 's winters niet, hij overwintert ten zuiden van de Sahara. In deze tijd keren ze terug en zoeken hun broedterritoria vooral op pioniersgebieden, waar woningen worden gebouwd of bedrijven en industrie (zoals langs de A12). Naar schatting broeden er zo'n duizend paartjes in ons land.


Grauwegans290306
Grauwe gans (Anser anser - Greylag Goose) boven de rietkragen van de Starrevaart.