Het venijn zat in de staart, zegt men wel eens. Ik had mijn vogeluitstapje vanmiddag bijna beëindigd, toen ik een adulte man roodborsttapuit zag. Hij was heel mobiel, vloog in een mooie rechte lijn en ving insecten, maar het vogeltje miste zijn staart!
Man roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat; male adult without tail).
Kennelijk had hij er (op korte afstanden?) niet zo veel hinder van, al zag ik wel dat de roodborsttapuit zaadjes uit de rietpluimen pikte. Gemakshalve? Je ziet ze zelden zaad eten; dat doen ze ook niet vaak volgens de boeken.
Het aantal kleine zwanen neemt gestaag toe. In de Oostbroekpolder 6 vogels (3 adult en 3 juveniel), in de Westbroekpolder 10 en op de Starrevaart 13.
Op de vogelplas was het vandaag regelmatig onrustig en gingen de duizenden kieviten, ca. 670 goudplevieren en talloze eenden en meeuwen verontrust de lucht in. Een sperwer, een buizerd, kraaien, een ooievaar hoog in de lucht? In de meeste gevallen is de verontruster niet te ontdekken.
|
|
Goudplevier (Pluvialis apricaria - Golden Plover) vanmorgen op flinke afstand gefotografeerd in De Wilck.
Zo zoetjesaan komen er op de Starrevaart steeds meer scholeksters 'overwinteren'. Deze volwassen scholekster in winterkleed (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) kwam aanvliegen en liet zijn vleugels een tijdje losjes hangen: onthaasting!
Als er een slechtvalk (of een havik) langskomt, is de paniek altijd veel groter. Rond half 2 was het een juveniele man (klein formaat) slechtvalk die de vogels in rep en roer bracht. Hij was ineens verdwenen, niet te zien was of hij een prooi gevangen had.
Verdere waarnemingen o.a. dodaars 2, brilduiker 4 (2 man waarvan 1 in prachtkleed), scholekster 4, kemphaan 9, zwarte ruiter 16, ijsvogel 1 bij hut, baardman 3 (noordwesthoek) en halsbandparkiet 3. In de Barrepolder 1, De Wilck 2 en Westbroekpolder ook 2 grote zilverreigers.
|