Vogeldagboek©


Vrijdag 6 april 2007 - Tuut tuut

Vandaag zag ik boven Benthuizen een boerenzwaluw scheren, dus ook in mijn woonplaats is de 'zomer' begonnen! Het was dan ook prachtig, zonnig weer. Ook vloog er een lepelaar over mijn durpie. Even naar het Spookverlaat geweest: een ijsvogel!

IJsvogel060407
In een bosje langs het Spookverlaat was vanmiddag deze ijsvogel (Alcedo atthis - Kingfisher) aan het vissen. Ik heb lang staan wachten, als een paal tegen een boom, maar het vogeltje kwam niet dichterbij.

Scholekster060407
Scholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) vandaag in De Wilck.

Bijvoederen en drinkwater vogels

Diverse lezers vragen of het zinvol is om vogels te blijven voederen. Het is duidelijk dat er commerciële druk is om dat ook na de winter te doen. Mijn opvatting (maar dat is er slechts één): in de winter en in de vroege lente, als er nog weinig 'natuurlijk' voedsel is, flink bijvoederen.

Vanaf deze tijd geef ik, op de gebruikelijke broodkruimels na, nog maar sporadisch wat zaad. Ook universeel voer en meelwormen e.d. kunnen in kleine porties geen kwaad. Maar doe dat op 'onverwachte' momenten zodat vogels niet wennen aan een vast voederpatroon en daarvan 'afhankelijk' worden. In elk geval geen vet, dat is slecht voor jonge vogels (ze krijgen dan dunne ontlasting waarin ze kunnen vervuilen en doodgaan).

Veel belangrijker in de komende tijd is om vogels van drink- en badwater te voorzien. Ik heb diverse lage bakken in mijn tuin staan waarvan (nu al) dankbaar gebruik wordt gemaakt. Niet alleen mussen, spreeuwen, mezen en zo, maar ook kauwen en duiven.

Maar let op: niet alleen voederplaatsen maar ook waterbakken moeten heel goed schoon worden gehouden. (Ik doe dat nu en dan met kokend water, ook kan antiseptica worden gebruikt.) Anders kunnen vogels besmet raken (o.a. met de parasiet Trichomonas gallinae) en door uitdroging doodgaan.

Tureluur010407B
Tureluur (Tringa totanus - Redshank). Alle drie de foto's betreffen dezelfde vogel.

Het gaat goed met de tureluurs in natuurgebieden als De Wilck. Je hoort hun tuut tuut en andere luide kreten overal: baltstijd! In het weekend heb ik deze foto's gemaakt.

Ik weet niet waarom de tureluur op de foto onderaan deze pagina ineens plat op de paal ging liggen. Een roofpiet in de buurt? Onderdeel van het baltsspel?

Tureluur010407C


Tureluur010407F