Vogeldagboek©


Putter170407
Putters (Carduelis carduelis - European Goldfinch) zijn in onze tuin nestmateriaal aan het verzamelen.
Waar ze gaan nestelen, is me overigens nog niet duidelijk.
Wel dat ze een voorliefde hebben voor een laag struikje met zachte bladeren: dat is al aardig kaalgeplukt.
Ook pikken ze (bloem)blaadjes uit de forsythia.
Dinsdag 17 april 2007 - De visdiefjes zijn terug

Overal zie je de laatste dagen weer visdiefjes: ze zijn terug. Sierlijke, lichtpotige luchtdansers met een mislukte stem. Ze zijn nog niet op al hun 'vaste' locaties gemeld, maar veel vogels zijn uit het zuiden van Afrika teruggekeerd. In De Wilck zag ik er vandaag 3, op de Starrevaart 7.

De temperatuur heeft vandaag een gigaval gemaakt: gisteren richting 30 graden, vandaag zo'n 15 graden minder. Met de koude wind op de luiken was het echt koud in de Starrevaarthut.

Waarnemingen vandaag o.a: Meeslouwerplas: waterral 2, snor 1. Starrevaart: blauwborst 1, snor 1, zwarte ruiter 6, pijlstaart 2 paartjes, brilduiker 1 man, kleine plevier 1, rosse stekelstaart 6 man en 2 vrouw.


*****
Er zijn talloze acties voor een beter milieu en respectvollere natuur, sommige meld ik. Zoals verzet tegen het manipuleren met dieren in circussen uit winstbejag of (leed)vermaak. Vandaag heb ik een protest-petitie getekend op http://www.wildedierendetentuit.nl/petitie/

Merel140407A

Onze tuinmerels (vrouwtje met opvallend lichte vleugelbanen) komen dagelijks voedsel ophalen (Turdus merula - Common Blackbird; female above). Ze hebben hun nest ergens in de buurt. Bijvoeren doen we inmiddels niet meer, op broodkruimels na. Toen mijn vrouw onlangs in de keuken stond, 'belden' de merels aan: ze wilden naar binnen. Keukendeur opengezet, broodkruimels neergelegd en inderdaad hoor: man en vrouw merel kwamen gezellig in de keuken eten. Voor een keer: we zullen ze hier niet aan laten wennen.

Merel140407B

Visdief170407A
Visdiefje (Sterna hirundo - Common Tern) vanmiddag in De Wilck.

Boomblauwtje160407B

Boomblauwtjes (Celastrina argiolus - Holly Blue) vliegen nu volop. Deze foto gisteren in onze tuin gemaakt.

Boomblauwtje150407