Vogeldagboek©


Donderdag 19 april 2007 - Vervuilde Randstadtuin

De gemeente Rijnwoude (Benthuizen, Hazerswoude, Koudekerk a/d Rijn) noemt zich graag de Tuin van de Randstad. Promotie-prietpraat. Van nature is het een tuin, de bestuurders maken er een rommelbak van. Het westen van het Groene Hart verpaupert.

Ik ga niet alle zaken opnoemen die alleen al in 'mijn territorium' indruisen tegen het oorspronkelijke karakter van het gebied, tegen de natuur. Het zijn er (te) veel.

Windmolens200407A

Opbouw van de eerste windmolen langs de N11 in Hazerswoude. Als de andere wieken zijn geplaatst, is het gevaarte 125 meter hoog, van grote afstand te zien. Boven een foto gemaakt vanaf de westkant van De Wilck, onder een foto vanuit De Bent. In beide gevallen op meer dan 6 km.

Windmolens200407F

Vandaag werd de eerste windmolen in Spookverlaat neergezet - ondanks fel verzet van veel betrokkenen - op land van boeren die geen andere manier meer zien om te overleven dan bij te verdienen door oneigenlijke activiteiten. In dit geval 'verpatsen' boeren hun grond voor 4 windmolens langs de N11 die maar liefst 125 meter hoog worden.

Het is nakaarten, ik weet het, er is niets meer aan te doen. Maar toen ik vanmiddag in De Wilck kwam, op vele kilometers afstand, en ik zag daar het begin van die horizonvervuiling, bloedde mijn hart. Geen dag zal ik meer op pad kunnen gaan zonder die onnatuurlijke gevaartes te zien. Ze zijn wellicht nodig, maar ze doorboren mijn Groene Hart.

Meerkoeten180407
Jonge meerkoeten (Fulica atra - Eurasian Coot; juvenile) gisteren in Stompwijk.

Slijkvlieg180407A
Een slijkvlieg (Salis spec. - Alderfly) gisteren in de Starrevaarthut. Met stuifmeel op zijn kop. De zes Europese soorten lijken sterk op elkaar. Dit is waarschijnlijk de zeer algemene elzenvlieg (probably Sialis lutaria).

Eidereend030407A
Man eidereend (Somateria mollissima - Eider) in Blijdorp.