Vogeldagboek©


Grasmus300407B
Grasmussen (Sylvia communis - Whitethroat) zijn volop aan het baltsen.
Maandag 30 april 2007 - Beflijster in Buytenpark

Vanmorgen vroeg heel kort een man beflijster gezien in het Buytenpark. In de trektijd wordt deze vogel in ons land regelmatig gezien, waarbij ook dit ruige Zoetermeerse gebied met open stukken, veel gerooide boomstammen en brokken puin in trek is.

Het was akelig koud, mede door de harde wind, vanmorgen om 7 uur. Zo veel mogelijk beschutte plekjes opgezocht. De beflijster zag ik even bij de telpost, daarna niet meer. Langs de telpost trok een baardman.

Tuinfluiter300407_coll
Een tuinfluiter (Sylvia borin - Garden Warbler) zingt een prachtig liedje, heel snel. De vogel is meestal niet goed tussen de bladeren te ontdekken, maar deze kon ik vanmorgen even volledig in beeld krijgen. De foto heb ik lichter gemaakt anders zou de vogel alleen als schaduw te zien zijn.

Een baltsende man bruine kiekendief dook met luide kreten een rietkraagje in. Later zag ik deze vogel, die opvallend wit is (en daardoor redelijk goed herkenbaar) en al jaren bij het Buytenpark broedt, met (waarschijnlijk) 2 vrouwen hoog boven het park zweven. Het is niet ongebruikelijk dat bruine kiekendieven aan veelwijverij doen.

Misschien kwam het door de wind, maar de vogels begonnen vrij laat te zingen. Behalve de 'algemene' soorten waargenomen o.a. zwartkoppen, 1 tuinfluiter, grasmussen, 1 braamsluiper, 2 rietzangers, 1 sprinkhaanzanger, 2 tapuiten, kneuen, groenlingen, gier- en boerenzwaluwen, 1 halsbandparkiet, 1 koekoek.

Beflijster300407B
Foto van de man beflijster (Turdus torquatus - Ring Ouzel; male) van grote afstand.

Zaterdag aan westkant in De Wilck 3 mannen tapuit. De Wilck 29 april: 1 lepelaar, 1 gele kwikstaart en 35 overvliegende regenwulpen.

Regenwulpen290407
Regenwulpen (Numenius phaeopus - Whimbrel).

WATER
Meer dan anders hebben vogels water nodig: zorg voor drink- en badwater in de tuin of op balkon. Voor de nestbouw is het erg belangrijk dat zwaluwen over modder kunnen beschikken. Broeden er zwaluwen in de buurt: maak modderpoeltjes. Lees meer hierover bij Vogelbescherming Vlaanderen.

Bergeend300407

Bergeenden (Tadorna tadorna - Shelduck; female) broeden in allerlei holen en holtes. Die zijn er genoeg tussen de boomstammen in het Buytenpark. Vanmorgen vlogen er diverse bergeenden rond, zoals dit vrouwtje (man heeft zware snavelknobbel).

Bergeend300407A

Krakeend300407
Ook opvallend veel krakeenden in het Buytenpark, die de hellingen van de heuvels gebruiken voor hun baltsspel en ruzies. Zoals deze man krakeend (Anas strepera - Gadwell; male).

*****
GEHEUGENTANK
Wie heeft onlangs bij/in de Starrevaarthut een geheugentank van 80 Gig gevonden? Erwin van Laar moet hem daar zijn kwijtgeraakt. De vinder wordt beloond!