Vogeldagboek©


Woensdag 9 mei 2007 - Dinsdag en woensdag

Zowel gisteren als vandaag een paar uurtjes in de buurt rondgekeken. Het spannendste moment was gisteravond. Bij de keukendeur klonk glasgerinkel. Wat zou dat zijn? Er stond een voorraadje lege flessen en potten te wachten op transport naar de glascontainer. De (zachte) wind kon het niet zijn, maar wat dan wel?

Egel070507
Egel (Erinaceus europaeus - Hedgehog) in de tuin betrapt tussen de flessen...

Een eerste inspectie leverde niets op. Geen kat, geen mens, niets te zien. Even later hoorde ik de flessen weer rinkelen en toen was het me meteen duidelijk: daar zit een egel te rommelen. En inderdaad, toen ik (weer) naar buiten ging, zat daar een egel in een hoekje gekropen. Na een tijdje wachten bleek hij het te hebben voorzien op een lege bouillonpot!

Het was al weer vrij lang geleden dat er een egeltje door de tuin scharrelde. Na een succesvolle worp in onze tuin in 2003 zie ik ze zelden meer. Waarschijnlijk hebben ze nu (betere?) nestgelegenheid in een andere tuin gevonden.

Waterhoentjes090507
Waterhoen (Gallinula chloropus - Common Moorhen) met 1 van de 4 kuikentjes die net uit het ei zijn gekomen, vanmorgen langs de Broekweg.

Waarnemingen dinsdag 8 mei. Benthuizen: 1 groene specht langs Omleidingsweg. De Wilck: 1 zwarte ruiter. Starrevaart: bontbekplevier 1, kleine plevier 2, bonte strandloper 2, kemphaan 1, zwarte ruiter 1, oeverloper 1, op het schelpeneiland kokmeeuwpullen.

Waarnemingen woensdag 9 mei. De Wilck (west): paapje man 1, tapuit vrouw 1. Meeslouwerplas: grasmus 1, zwartkop 2, tuinfluiter 5, koekoek 1, groene specht 1, witte kwikstaart 1. Starrevaart: blauwborst 2 (met voedsel) en opvliegend van slikplaat kleine plevier 2.


*****
Recensie: Vogelontdekgids

Kluut090507
Op de Starrevaart broeden tientallen kluten op de grote slikplaat. Gisteren werden er op de plas ruim honderd van deze mooie vogels geteld. Vanmorgen deze kluut (Recurvirostra avosetta - Pied Avocet) aan de noordkant van de plas gefotografeerd.

Turksetortel100407A

De afgelopen dagen een beetje de foto's gesorteerd die ik de afgelopen zonnige weken heb gemaakt. Uiteraard kan lang niet alles gepubliceerd worden, maar toch nog deze twee 'koppies': boven Turkse tortel (Streptopelia decaocto - Eurasian Collared Dove) van 10 april en onder vrouw tapuit (Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear; female; below) van 24 april.

Tapuit240407Zb