Vogeldagboek©


Roodborsttapuit020307
Bij de boerderij tegenover de Westvaart aan de Vierheemskinderenweg
zat vanmiddag deze man roodborsttapuit (Saxicola rubicola - European Stonechat).
Vrijdag 2 maart 2007 - Nijlganzen van hun troon gestoten

Terwijl op de Benthuizer Plas de eerste nijlganskuikens al ronddobberen, zijn soortgenoten nog volop bezig nestplaatsen te bezetten. Een paartje dacht vanmorgen het ooievaarsnest in het Spookverlaat veroverd te hebben.

Als Romeinse veldheren met wapperende toga's verdedigden ze met luid gesis en gekrijs hun hoge optrekje tegen aanvallende concurrenten. Elke keer weer probeerden drie andere nijlganzen het paartje van de troon te verstoten.

Dat mislukte uiteindelijk. Dus was het wachten op de terugkeer van het paartje ooievaars dat ik in de polders had zien foerageren. Helaas werd ik het moment suprême even afgeleid en kon ik de roemloze aftocht niet fotograferen. Het was ook zo voorbij: de ganzen hadden uiteraard geen kans.

Gisteren tijdens een stormachtige wind stonden op de Starrevaart 980 grutto's, voornamelijk islandica's. Ik weet eigenlijk niet zeker of er wel 'Hollandse' grutto's bij waren, hoewel ik twee 'struise meiden' zag, waarschijnlijk niet uit IJsland.

Houtduif020307
Houtduif (Columba palumbus - Common Wood Pigeon) vanmorgen in de Meerpolder.

Verder op de vogelplas o.a. 8 aalscholvers, 1 man en 2 vrouw grote zaagbek, 450 scholeksters (bijna allemaal op het schelpeneiland), 4 kluten, 4 bonte strandlopers en 1 lepelaar.

In De Wilck 2 slechtvalken en 1 vrouw nonnetje. Zowel gisteren als vandaag 1 grote zilverreiger in de Zwetpolder en de Meerpolder.

Aalscholver020307
Aalscholver (Phalacrocorax carbo - Great Cormorant) vliegt op uit een slootje in De Wilck.

Nijlganzen020307
Aanval na aanval kregen de nijlganzen (Alopochen aegyptiaca - Egyptian Goose) van soortgenoten te verduren.
Nijlganzen020307A

Dodaars150207
Poetsende dodaars (Tachybaptus ruficollis - Little Grebe) op de Starrevaart, 15 februari.