Vogeldagboek©


Dinsdag 4 maart 2003 - Tweede zwartkopmeeuw

Afgelopen vrijdag zat er een fraaie zwartkopmeeuw op de Starrevaart, al bijna met een geheel zwarte kop, slechts een klein beetje wit boven de snavel. Luuk Punt meelde me nadat hij de foto in Vogeldagboek had bekeken, dat hij diezelfde dag ook een zwartkopmeeuw had gezien, maar eentje met meer wit. Vandaag zat er op de Starrevaart opnieuw een zwartkopmeeuw, met minder zwart op de kop dan ik vrijdag had gezien, mogelijk 'de meeuw van Luuk'.

Zwartkopmeeuw040303
Zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus) met meer wit boven zijn snavel dan de meeuw van vrijdag, op de foto hieronder goed te zien. Opvallend verschil met de gelijkende kokmeeuw zijn de witte vleugelpunten, een kokmeeuw heeft zwarte handpennen.
ZwartkopmeeuwA040303

Over wit gesproken. Ook vrijdag was er een vrouwtje topper gezien op de Starrevaart, ik zag later helaas slechts een vrouwtje kuifeend. De soorten lijken op elkaar, maar de kuifeend is donkerder bruin, kleiner en heeft door haar kuif niet zo'n leuk rond kopje als de topper. Vrouwen toppers hebben allemaal een forse witte kol rond de snavel, meestal scherp begrensd. De meeste kuifeenden hebben helemaal geen wit rond de snavel, sommige ook een flinke kol die altijd 'vloeiend' overgaat in de bruine kop.

Kuifeend_vr040303
Deze kuifeend (Aythya fuligula, female) heeft flink wat wit rond haar snavel, maar niet zo veel als toppers.

Verder op de vogelplas o.a. 3 nonnetjes (1 man) en 2 zwarte ruiters.

Bontestrandloper040303
In de delta zie je grote aantallen doortrekkende bonte strandlopers (Calidris alpina), dit bontje, nog in winterkleed, streek even naar op het eilandje bij de Starrevaarthut.

GruttoD040303
Ook op het eilandje een grutto (Limosa limosa), een paar honderd soortgenoten stonden op de plas te rusten.
GruttoC040303

Vandaag precies drie weken geleden dook de kleine alk op in de Zoetermeerse Plas. Levendig als altijd was het vogeltje vanmiddag aan het vissen, zich niets aantrekkend van de vrijwel permanent aanwezige vogelaars en belangstellenden. Op een gegeven moment zwom hij vlak voor me langs, op nog geen twee meter afstand, onder water goed zichtbaar tegen de stenen ondergrond. Op de plas lijkt het aantal dodaarzen nog toe te nemen, er zwommen er nu ten minste 42.