Vogeldagboek©


Woensdag 5 maart 2003 - Buitelende en baltsende weidevogels

De weidevogels buitelen en baltsen in De Wilck, een klein gebied midden in de polders, maar beschermd en het beheer is geheel op de vogels gericht, die daar dankbaar gebruik van maken. De scholeksters hadden vanmorgen, zoals meestal trouwens, het hoogste woord, al zijn ze nog niet aan broeden toe, dat doen ze vrij laat.

Kieviten zijn vroege vogels en je zag de paartjes elkaar heel actief het hof maken, hun melodieuze en rollende oewie-oewie is op flinke afstand hoorbaar. Ook enkele paren grutto's waren aan het roepen, maar die hebben een lange reis achter de rug en moeten nog op krachten komen, de kieviten zijn lang niet zo ver weggeweest.

Door het gras rollebolden ook een paar paartjes veldleeuweriken, nog geen tureluurs in de polders gezien, vanmorgen wel 2 op de Starrevaart. Daar ook een kaneeltaling. Op de Zoetermeerse Plas de kleine alk en 35 dodaarzen. In De Wilck verder o.a. een slechtvalk (waarschijnlijk man) en een vrouwtje tafeleend, die zie je er niet zo vaak.

Tureluur050303
Tureluur (Tringa totanus) op de Starrevaart.

Rossestekelstaarten050303
Maandag had ik een paar foto's van mannetjes rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis, male and female) in Vogeldagboek opgenomen, vanmorgen kiekte ik dit paartje op de Starrevaart. Het mannetje is natuurlijk onmiskenbaar, bij het vrouwtje is de donkere bruine streep over de lichtbruine wang kenmerkend.
Rossestekelstaart_vr050303