Vogeldagboek©


Vrijdag 12 maart 2004 - Van alles wat

Er zijn van die dagen dat je van alles ziet maar dat er geen uitschieters zijn. Waar zal ik vandaag mijn Vogeldagboek aan ophangen, denk je dan. Aan die vijf ooievaars die boven de plas cirkelden, daarbij grote onrust veroorzakend omdat de andere vogels kennelijk dachten dat er enorme rovers op jacht waren?

Of opnieuw aan de grutto's waarbij het, hoe meer je ervan te weten komt, steeds moeilijker lijkt te worden om 'gewone' grutto's van IJslanders te onderscheiden? Of aan de Hamble-Pointscholekster die paarde met een andere scholekster, maar waarom stond die vogel ook op de rug van 'onze' vogel?

Ooievaars120304
Twee van de ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) die boven de Starrevaart cirkelden.

Kortom, vandaag erg genoten van alles wat de natuur te bieden heeft, maar geen bijzonderheden. Daarom hieronder op een rijtje de opvallendste waarnemingen, plus een aantal foto's. Overtrekkend van Zuid naar Noord twee groepen aalscholvers van resp. 37 en 23 exemplaren. De 5 ooievaars cirkelden boven de plas en 4 vlogen vervolgens naar het noordoosten, de vijfde was verdwenen. In het slootje naast de rietmat naar de hut liet de roerdomp zich weer zien.

Topper120304
Het mannetje topper (Aythya marila - Greater Scaup; male) krijg ik maar niet goed voor de camera, vandaag in elk geval weer een stukje dichterbij.

Tureluur120304
Ook het aantal tureluurs (Tringa totanus - Redshank) begint toe te nemen, deze vogel was aan de noordkant van de plas aan het foerageren.
Tureluur120304A

Verder o.m. 15 lepelaars, topper man en vrouw, brilduiker 6 man en 8 vrouw, nonnetje 1 man, vrouw grote zaagbek, rosse stekelstaart 8 man + 4 vrouw, kluut 13, kemphaan 3 (waaronder een man die al wat begon te 'kleuren'), een goudplevier met al zwarte buik en borst en 1060 grutto's waaronder veel islandica's en een al eerder waargenomen geringde vogel: RG/WLa. Deze vogel heeft nog een grijs verenpak, is erg klein, waarschijnlijk een man. In de Westbroekpolder en in De Wilck 1 grote zilverreiger.