Vogeldagboek©


Maandag 15 maart 2004 - Nederlander en IJslander naast elkaar (2)

Donderdag schreef ik dat de grutto rechts op de foto een IJslandse grutto man was en de vogel links een 'gewone' grutto. Een voordeel van internet is dat teksten en foto's snel over de wereld vliegen.

Eerst kreeg ik uit IJsland de opmerking dat de vogel links misschien een islandica-vrouw zou kunnen zijn. En vanuit Engeland kreeg ik van de leider van het ringproject van de IJslandse grutto's te horen dat het vrijwel zéker om een IJslandse vrouw gaat. Uit een (niet geheel scherpe) foto die ik had weggegooid, blijkt dat hij gelijk heeft. Het blijft lastig zolang de vogels nog niet helemaal in hun zomerkleed zijn.

Gruttos_islandica110304
Correctie op Vogeldagboek van donderdag 11 maart: beide vogels zijn IJslandse grutto's (Limosa limosa islandica - Icelandic Godwit; left female and right male). Het vrouwtje links heeft duidelijk een langere snavel dan de man. Let op de karakteristieke ronde kop van de man. Door haar houding lijkt de vrouw een plattere kop te hebben maar dat is wat vertekend. Op een andere foto van dezelfde vogel (die foto had ik aanvankelijk in de computer-prullenbak gedeponeerd; zie rechtsboven) is goed te zien dat ook de vrouw ook een ronde kop heeft, en geen plat voorhoofd zoals 'onze' grutto's.

Gruttos_islandica110304B
Vrouw IJslandse grutto (Limosa limosa islandica - Icelandic Godwit; female). Op deze foto, die ik vanwege onscherpte had weggegooid maar nog uit de prullenbak wist te vissen, is goed te zien dat het om een vrouw gaat.

Gruttos_islandica110304C
En nog een foto van het mannetje (Limosa limosa islandica - Icelandic Godwit; male).

Grutto020603B_kop
Voor de duidelijkheid de kop van een 'gewone' gruttoman (Limosa limosa - Black-tailed Godwit; male), afgelopen juni in de Oostbroekpolder gemaakt. De snavel loopt steil door in de kop als gevolg van het platte voorhoofd van de Limosa limosa. Let op het verschil tussen de bolle en de platte kop van beide mannen.