Vogeldagboek©


Maandag 15 november 2004 - Tegen het donker

Pas tegen het donker - ik bedoel dan de avondduisternis want het was de héle dag maar donkertjes - begonnen de velduilen in het Bentwoud te vliegen. Eerst zeilde er een wat heen en weer, soms aan het bakkeleien met een vrouwtje blauwe kiek en een enkele maal met een van de torenvalken. Uiteindelijk zagen we er ten minste 4 rondwieken, 2 in het oostelijk deel waar ze meestal zitten en 2 aan de westzijde van de ruigtes.

Maar ook de blauwe kiekendief is een prachtige vogel om te volgen in haar pogingen zo'n vette muis in haar klauwen te krijgen, wat haar en de uilen niet lukte, althans ik heb het niet gezien.

Het licht was zo grijs dat de felgele kleuren van de uilenogen nauwelijks te zien was, desondanks blijft het een verrukking om naar deze wit ogende uilen te kijken die met hun stramme vleugelslag boven de muizen vliegen. Ik vroeg me af waarom ze pas tegen het donker op muizenjacht gingen, terwijl je ze bij zonnig weer ook overdag kan zien jagen. Zouden er meer muizen boven de grond komen als de zon schijnt? Of vangen velduilen makkelijker muizen als het lichter is? Bekend is dat ze zowel op gehoor als op zicht jagen.

Vanmorgen een poosje naar de Starrevaart geweest. Weer heel veel kieviten en goudplevieren. Een opvallend laat groepje van 7 kemphanen vertoefde een poosje op het slik, verder 2 bonte strandlopers en 11 rosse stekelstaarten, 6 mannen en 5 vrouwen. Hun aantal zal de komende maanden nog oplopen. Een grote zilverreiger in De Wilck en in de Zwetpolder, gisteren 1 in de Oostbroekpolder waar vanmorgen 18 kleine zwanen zaten, 14 adult en 4 juveniel.

*****
Op mijn Vogeldagboek van vrijdag, "Bijna zeshonderd", heb ik heel veel reacties ontvangen, mondeling en schriftelijk, ik heb ze nog niet allemaal kunnen lezen. Bedankt, wat een opkikker kan een simpel e-mailtje toch betekenen! Het zwarte gat is minder zwart geworden. Degenen die een specifieke vraag in hun bericht hebben gezet, krijgen binnenkort een antwoord. En intussen staat de teller van Vogeldagboek op 594!