Vogeldagboek©


Dinsdag 16 november 2004 - Geen pestvogels, een wolk velduilen

Nelly (voor de onwetenden: mijn vrouw) gaat zelden mee op vogeltripjes. Dat begrijp ik best, want als je geen bijzondere belangstelling voor vogels hebt, ga je toch zeker geen kwartier staan luisteren of je dat ene merkwaardige geluidje nog een keer hoort? Of een uur op een boomstam zitten of het ijsvogeltje zich eens laat zien?

Vanmorgen 'beloofde' ik haar prachtige pestvogels. "Het zijn vogels met een kuif, net als een hop", zei ik vlug omdat ik weet dat ze die prachtig vindt. En toen stapte ze in! Al dagen zitten er in het Haagse Statenkwartier enkele tientallen pestvogels, op het Frankenslag. Ik ben daar goed bekend want heb er vele jaren in de buurt gewerkt. Hoewel ik tot op het huisnummer precies wist waar ze tot gisteren gezien waren en ik in de omgeving ook nog wat rondgereden heb, kwam mijn ergste vrees uit: geen pestvogel! Tja, en hoe moet je dat dan verkopen?

Nou, een wandeling bij de zee doet natuurlijk altijd wonderen en ik sleepte N. mee naar het Zuiderhavenhoofd in Scheveningen. Het was weliswaar grauw maar de temperatuur was mild en het was heerlijk onze teleurstelling weg te laten waaien. En passant ook nog wat vogels gezien al waren er erg weinig: diverse oeverpiepers, steenlopers, 1 parelduiker in zee, enkele roodkeelduikers boven zee en daar zweefde ook zo'n prachtige Jan-van-gent.

Na de middag 'beloofde' ik Nelly dan maar wat velduilen. Elke keer dat ik de afgelopen tijd in het Bentwoud geweest was, had ik er wel gezien. Ook hier dreigde het verkeerd te gaan: na een uur nog niets. Uiteindelijk zagen we er even eentje vliegen. Totdat iemand met een videocamera het rustgebied van de uilen inliep, er eerst 1, toen 3 en uiteindelijk 9 opjoeg. De vogels waren in hun rust verstoord en ze zochten dan ook weer snel een rustig plekje op.

Natuurlijk, het is een prachtig gezicht zo'n wolk uilen. Maar ik vind het toch jammer dat mensen, of ze nu een camera of een hond bij zich hebben, willens en wetens rustende vogels opjagen. De vogels zijn energie aan het verzamelen voor hun trektocht, of misschien blijven er wel een paar hangen om te broeden, en dan is elke verstoring ongewenst.

Ik had Staatsbosbeheer vanmorgen een e-mail gestuurd met het verzoek om het zuidoostelijk deel van het Bentwoud af te sluiten. Vanaf het perceel ernaast zijn de uilen ook prima te bewonderen. In de namiddag heb ik gebeld en is mij beloofd dat de situatie zo snel mogelijk wordt bekeken. Eerst moeten even de juridische aspecten worden doorgenomen (bekeuringen!). De wil om deze zeldzame vogels te beschermen is bij SBB nadrukkelijk aanwezig: velduilen staan niet voor niets in de categorie Ernstig Bedreigde Soorten op de nieuwe Rode Lijst.

Vink131104
Grauw weer, dus weer geen foto's. Zaterdag had ik nog wat in onze tuin geschoten, een man vink in winterkleed (Fringilla coelebs - Common Chaffinch above; male winter) en een vrouwtje huismus (Passer domesticus - House Sparrow; female). Ook mussen zijn op de Rode Lijst terechtgekomen, als Gevoelige Soort. Ik hoop op regenachtige dagen twee nestkasten voor mussen in elkaar te kunnen zetten, waar per kast 3 paar in kan. En die uiteraard tegen de muur ophangen. Ik heb nog nooit een nestkast gebouwd maar met hulp van wat aanwijzingen op internet en met wat zweetdruppeltjes zal dat toch wel lukken?
Huismus131104