Vogeldagboek©


Maandag 11 oktober 2004 - De eerste kleintjes zijn er weer!

Ik had het kunnen weten toen ik vanmorgen voor de eerste keer dit seizoen mijn handschoenen opzocht. Het is kouder aan het worden, er zijn al wat kleine zwanen in het Lauwersmeer gesignaleerd dus kunnen ze ook in het Groene Hart opduiken. Voor mij had vogelplas Starrevaart dit jaar de primeur: daar zaten vandaag 2 kleine zwanen. Dat was 5 dagen eerder dan de eerste die ik vorig jaar zag. Urenlang slapen, wat poetsen en weer slapen, waarschijnlijk nog uitrusten van de lange reis uit Siberië.

Kleinezwanen111004
De eerste kleine zwanen (Cygnus bewickii - Bewick's Swan) die ik dit seizoen zie. Foto op grote afstand gemaakt.

Het woei hard uit het oosten en er was erg weinig vogeltrek. Nog vier ooievaars die een poosje op een lichtmast langs rijksweg A4 gingen zitten. Naar het noorden trokken wat veldleeuweriken, graspiepers, vinken en kramsvogels, die zaten ook bij de hut en bij de parkeerplaats. Naar het oosten trokken spreeuwen en 2 baardmannetjes, die richting noord gingen, doken in het riet in de noordoosthoek. Ik kon ze niet terugvinden, vanwege de wind zullen ze snel naar beneden gekropen zijn.

Ooievaars111004
Tegenlichtopname van de vier ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) boven de rijksweg.

Verder op de plas o.m. 2 man en 1 vrouw rosse stekelstaart, 1 man grote zaagbek, 1 grutto, 2 tureluurs, 2 kemphanen en 14 zwarte ruiters. Drie atalanta's trokken zich niets aan van de wind en fladderden over de plas naar het zuiden, wat een kracht moeten die vlinders hebben!

Een uurtje in de hut geweest, voor de rest wat uit de wind en heerlijk in het zonnetje gezeten. Op de terugweg boven De Wilck 5 buizerds en ten westen van De Wilck 70 goudplevieren in het Lange Land. Zaterdagmiddag op telpost Buytenpark nog 2 boerenzwaluwen.

Zwerminktzwam061004
Massale groei van zwerminktzwammen (Coprinus disseminatus - Fairy Inkcap) in het Buytenpark.
Zwerminktzwam061004A