Vogeldagboek©


Dinsdag 12 oktober 2004 - Waterwintergasten stromen binnen

Of het komt door de (noord)oostenwind weet ik niet, maar vandaag zag ik opnieuw drie wintergasten op de Starrevaart. Gisteren de eerste kleine zwanen, vandaag 3 brilduikers (er waren er al eerder gesignaleerd maar voor mij een nieuwe seizoensoort), 1 nonnetje en 5 kolganzen. Die ganzen vormden zichtbaar een gezin. De ouders met grote witte kol, de gent groter dan zijn vrouw en met zwaardere borststrepen, de 3 jonge vogels nog zonder kol. Ze bleven zo'n tien minuten op de plas en trokken toen verder.

Nonnetje121004B
Een nonnetje (Mergellus albellus - Smew) op de Starrevaart. Een heel vroege vogel volgens mij, in 2002 zag ik pas op 5 december de eerste en vorig jaar op 6 november.
Nonnetje121004

Grotebontespecht121004
Man (want rood achterhoofd) grote bonte specht (Dendrocopos major - Great Spotted Woodpecker) ging vlak bij de uitkijktoren langs de Kniplaan in een boom hangen.

Verder op de plas o.a. 2 dodaarzen, 11 kleine zwanen (waarvan 1 juveniel), 4 rosse stekelstaarten (3 man, de eerste begint al weer een beetje kleur op zijn rug te krijgen), 1 man grote zaagbek, 2 buizerds, 2 sperwers en 1 vrouw bruine kiekendief, 1 juveniele kemphaan, meer dan negentig watersnippen en 3 bonte strandlopers. In het Buytenpark een roodborsttapuit, in de Zwetpolder en in De Wilck een grote zilverreiger.