Vogeldagboek©


Dinsdag 1 maart 2005 - Trillende vleugelslag

Op het terrein van de krulhaarkelkzwammen heb ik zaterdag nog wat foto's gemaakt. Vanmorgen even op de fiets op stap om de 'sneeuw' in Benthuizen vast te leggen, het was snijdend koud. Slechts een paar foto's gemaakt. Vanmiddag nog even een ritje met de auto, maar op de 41 (36+5) kleine zwanen in Polder Nieuw-Groenendijk na, viel er weinig te beleven.

Boven De Wilck opvallend vlieggedrag van een vrouw torenvalk. Ze fladderde langdurig en heel snel met de vleugels, schroefde omhoog en maakte duikvluchten voor de wind, het leek wel een lichtbruine, grote gierzwaluw. Na enkele minuten verdween ze uit het gezicht.

Zwartetrilzwam260205
Dit is een zwarte trilzwam (Exidia plana - Black Witch's Butter). Mijn paddenstoelboek noemt dit 'hersenachtig geplooid'. Komt het hele jaar voor op dode takken van loofbomen.

Winterakoniet260205A
Winterakoniet (Eranthis hyemalis - Winter Aconite), een stinsenplant, volop in bloei.

*****
Ogen op steeltjes; Publieksproject over slakken

De Vereniging voor Veldbiologie KNNV start op 5 maart een project om (het nut van) de elf soorten veldslakken in ons land te inventariseren en roept daarbij de hulp van het publiek in. Tot 1 december kunnen waarnemingen gemeld worden via de KNNV-website.

Om het zoeken te vergemakkelijken is er een zoekkaart beschikbaar, aan te vragen bij KNNV Ogen op steeltjes, Postbus 19320, 3501 DH Utrecht, postzegel van € 0,39 insluiten! Op de website staan de slakken ook afgebeeld, daar is nog meer info over slakken te vinden, er staan tuintips en een poster en een lesbrief voor het basisonderwijs kunnen worden gedownload. Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij KNNV het boekje Slakken in beeld (€ 4,75 - ISBN 90 5011 205 6).