Vogeldagboek©


Ooievaars150305
Vol overgave klepperden de ooievaars (Ciconia ciconia - White Stork) bij de Amaliahut aan het Spookverlaat nu en dan.
Dinsdag 15 maart 2005 - Dansen en zingen

Een paar veldleeuweriken dansten en zongen vanmorgen uitbundig boven De Wilck, waar je de lente proeft. Geen wonder met de snel stijgende temperatuur. Vorig weekend met lang thermisch ondergoed op stap, komend weekend in korte broek? Kieviten rollebollen boven de weilanden, de grutto's beginnen te roepen, er liepen er ook al in de Oostbroekpolder. In deze polder en in de Riethoornse Polder-Noord waren grote zilverreigers aan het vissen.

De wind blies nog wat te stevig voor een lekker buitengevoel, de Amalia-ooievaars moesten soms een pootje verzetten om niet om te vallen. Nu en dan klepperden ze even, voor de rest stonden ze geduldig naast elkaar te wachten op de dingen die komen gaan. Even was er onrust toen twee andere ooievaars in de buurt verschenen, maar die zagen de vastberadenheid van de paalbewoners en zeilden snel weg.

Smient150305
Langs de Vierheemskinderenweg zwom deze wat merkwaardig uitgedoste smientvrouw (Anas penelope - Eurasian Wigeon). In tegenstelling tot haar vele, vele duizenden soortgenoten die ik de afgelopen maanden heb gezien, had ze een opvallende lichte koptekening. Op de foto onder zwemt ze naast een 'normale' vrouw.
Smienten150305B

Grutto150305
Het eilandje voor de Amaliahut is gladgemaaid zodat de grutto's (Limosa limosa - Black-tailed Godwit) er prettig kunnen vertoeven. Vanmorgen kwamen zes verkenners een kijkje nemen.

Ooievaars150305B
Klepperende ooievaar (Ciconia ciconia - White Stork) met snavel helemaal achterover.