Vogeldagboek©


Woensdag 16 maart 2005 - Merkwaardige creaturen

Het zal wel komen omdat ik er steeds meer op let, maar het is net alsof je steeds meer kruisingen ziet in de vogelwereld. Vooral in de eenden- en ganzenwereld komt dat voor, ik neem aan mede als gevolg van allerlei 'genetische spelletjes' die vogelhouders spelen.

Langs de Vierheemskinderenweg, vlak bij de rode wipmolen, loopt een stelletje merkwaardige schepsels, een stuk of vijf. Ze zijn identiek dus zullen het wel broers en zussen zijn. Maar wát het zijn? Geen Canadese gans, geen brandgans, ik vermoed een kruising. Op het voorhoofd de witte vlek van een brandgans, het zwart door het oog loopt door boven op de kop als bij een Canadees, de zwarte nek hebben ze van beide maar de donkere buik is weer van een brandgans. Het lichaam is bruinachtig, lijkt weer op een Canadese gans.

Gans_kruising160305
Vermoedelijk een kruising tussen brandgans en Canadese gans (hybrid Barnacle Goose x Canada Goose?).

Canadesegans160305
Verderop langs dezelfde weg zit een paartje Canadese ganzen (Branta canadensis - Greater Canada Goose spec)). Ze lijken niet zo groot als een grote Canadese gans en ze lijken niet zo klein als een kleine Canadese gans. Ook in het wereldje van Canadese ganzen komen heel wat variaties voor, ik houd het voortaan maar gewoon op Canadese gans.

Zwartekraai160305A
Deze zwarte kraai (Corvus corone - Carrion Crow) vloog vanmiddag over het eilandje voor de Amaliahut en ging daar op een stok zitten.
Zwartekraai160305