Vogeldagboek©


Dinsdag 20 september 2005 - Grote zilver op jacht

Een grote zilverreiger vloog vanmorgen naar alle hoeken van de Starrevaart om visjes en ander lekkers te vangen. Hij deed dat aanvankelijk in het kielzog van een groep vissende aalscholvers die visjes opjoegen, maar toen die zich gingen drogen, sloop hij in zijn eentje langs de rietranden.

Grotezilverreiger200905A
Grote zilverreiger (Casmerodius albus - Great Egret) vanmorgen op de Starrevaart.
Grotezilverreiger200905

Grotebontespecht200905
Grote bonte specht (Dendrocopos major - Great Spotted Woodpecker; male with red nape) langs de Kniplaan. Het is een man: rode vlek op achterhoofd. Bij een vrouw is die vlek zwart.

Grote zilverreigers komen steeds meer voor in ons land. Ik hoorde dat er bijna honderd paar heeft gebroed in de Oostvaardersplassen. Bovendien komen er ook nog wintergasten. Vorig jaar zag ik een in Frankrijk geboren en geringde vogel in De Wilck. Wat 'mijn vogelgebied' betreft zie je ze in de herfst en 's winters vooral in de polders rond Zoeterwoude waar ze een slaapplaats hebben. Vanmiddag ook weer een in De Wilck.

Verder op de Starrevaart o.m. genoteerd: lepelaar 8, grutto 2, kemphaan 5 (allemaal mannen), zwarte ruiter 11, bonte strandloper 3, Temmincks strandloper 1, bontbekplevier 3, waterral 3 (één vliegend).


*****
Nog iets over maïs

Terwijl in onze regio de maïsteelt oprukt, wil men er elders vanaf. Het raadslid Eddy Oude Voshaar (PvdA) uit Losser pleitte onlangs in een brief aan Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een subsidie aan boeren die in plaats van ''ontsierende maïs'' tarwe of rogge op hun land laten groeien. Een passage uit zijn brief: "Anders zijn er binnenkort alleen nog maar velden met beklemmende angstaanjagende tunnels maïs te zien".