Vogeldagboek©


Vrijdag 17 februari 2006 - Bezoek uit Hamble Point

Op 23 februari 2000 zag ik de scholekster met 5 ringen voor de eerste maal op de Starrevaart. Daarna is hij vele malen door anderen en door mij gezien, de ringen vallen ook wel erg op! Woensdag en donderdag was hij al weer waargenomen, toen het vanmiddag droog werd (het bleef wel erg grauw) ben ik hem gaan opzoeken.

En jawel hoor, daar zat de vogel, eerst op het schelpeneiland en later op de buizen of op de houten poortjes. De vogel is op 13 december 1999 als adult geringd in het Engelse Hamble Point in Hampshire. Het is altijd leuk een 'herkenbare' vogel terug te zien. De grote vraag blijft: waar zou deze scholekster broeden? Hij/zij is namelijk nog nooit bij een broedplaats waargenomen.

Scholekster_HamblePoint170206
Rustende Hamble-Pointscholekster (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher). Op de foto zijn 3 van de 5 ringen zichtbaar. Om hem goed te kunnen volgen, had hij het eerste jaar gele verf op zijn buik gekregen.

Scholeksters170206
Scholeksters (Haematopus ostralegus - Eurasian Oystercatcher) verzamelen zich op de Starrevaart voor het broedseizoen.

Geoordefuut170206B
Geoorde fuut (Podiceps nigricollis - Black-necked Grebe) ruiend naar zomerkleed.

Op de slikplaat zat een groep van 95 grutto's. Daartussen een twintigtal IJslandse grutto's en een tiental 'Nederlandse' grutto's. De andere waren niet met zekerheid te determineren, ze waren nog in grijs ruikleed. Gezien hun formaat waren dat waarschijnlijk ook islandica's.

Verder op de plas 19 rosse stekelstaarten (14 man en 5 vrouw), 2 man en 2 vrouw brilduiker, 142 scholeksters en 105 overvliegende kolganzen. Op de Meeslouwerplas nog steeds de 2 grote zee-eenden, 1 geoorde fuut en 2 dodaarzen. In de Barrepolder 3 en in de Zwetpolder 2 grote zilverreigers, in de Oostbroekpolder 7 kleine zwanen.

Rossestekelstaart170206
Een poetsende man rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis - Ruddy Duck, male) vanmiddag op de Starrevaart. Er zwemmen al mannen bijna in hun prachtkleed rond, diep roodbruin met een hemelsblauwe snavel. Deze vogel is laat met ruien, misschien is het een jong mannetje van vorig jaar.