Vogeldagboek©


Maandag 20 februari 2006 - Vist een roerdomp met olie?

Waarom steekt een roerdomp een stuk van zijn snavel in het water als hij vist? Op deze vraag die ik onlangs stelde, zijn een tiental reacties binnengekomen. Al die reacties hadden een ding gemeen: niemand wist het zeker. Wellicht is er ook geen afdoende verklaring voor te geven.

Voor de hand liggen de volgende mogelijkheden: via de snavel vangt een roerdomp trillingen van prooidieren op; of door de snavel als 'vizier' te gebruiken, kan hij beter de afstand tot de buit schatten; door de stand van zijn ogen kan een domp zowel opzij als recht vooruit kijken, hij vist op zicht de snavel plaats hij alvast zo dicht mogelijk bij de prooi.

Afgaande op verklaringen van vogelaars die vaak roerdompen zien en uit eigen waarneming, lijkt dit laatste de meest aannemelijke uitleg.

Roerdomp080206F
Nog een foto van de roerdomp (Botaurus stellaris - Great Bittern) van 8 februari.

Totdat ik een e-mail kreeg van trouw Vogeldagboeklezer Albert Roering sr. uit Zwolle. Het is een ervaren vogelaar, een 'oudgediende' inmiddels. Ik ben benieuwd of andere vogelaars wel eens iets soortgelijks hebben meegemaakt. Het is wel een heel spannende en spectaculaire opvatting:

"Mijn vermoeden is dat wanneer een reiger of roerdomp zijn kop in het water laat zakken, hij een olieachtige vloeistof uit zijn keel laat glijden en zo vissen aantrekt. Zelf heb ik dat in onze vijver meegemaakt."

"De gevolgen waren dat de reiger meerdere vissen verorberde en er dan een olievlek op het water dreef. Ik heb er een net boven gespannen, maar daar zaten al gauw een paar gaatjes in en weer die olievlek. Het was buiten de broedtijd, dus geen voerende jongen."

Buizerd200206
Buizerd (Buteo buteo - Buzzard; light iris: 2e calendar-year) vanmiddag in het Spookverlaat. Een jonge vogel, want een (heel) lichte iris.

Het was vandaag opnieuw grauw weer. Daarom lukte het me niet om een foto te maken van barmsijzen. Bij de Amaliahut in het Spookverlaat zat een poosje een groep van zo'n veertig van deze vogeltjes van elzenproppen te eten.

Op de ka achter de Amaliahut een grote zilverreiger, die had ik daar nog nooit gezien. Ook grote zilverreigers in de Barrepolder (2), De Wilck (1), Gemenewegpolder-Noord (1) en Gelderwoudse Polder (1).

In de Riethoornse Polder-Noord 51 (47+4 juv.) kleine zwanen, in de Oostbroekpolder 7. In de Gemenewegpolder ten zuiden van de Vierheemskinderenweg vlogen 2 patrijzen over, ik heb ze lang kunnen volgen terwijl ze door het gras slopen.

Patrijzen200206
Twee patrijzen (Perdix perdix - Grey Partridge) langs de Vierheemskinderenweg.


*****

PLUIMVEEGRIEP

Voor actuele, uitgebreide en niet door politici gekleurde informatie over de pluimveegriep, zie de websites van Vogelbescherming Nederland en Vogelbescherming Vlaanderen. Hier de informatie van de Nederlandse overheid en de Belgische overheid.