Vogeldagboek©


Huiszwaluwen300606

Huiszwaluwen (Delichon urbica - Common House Martin) bij Natuurmonumenten Fochteloërveen.
Een zwaluw houdt de wacht bij bedelende jongen, de ander brengt voedsel.
Op foto onder: de zwaluw voedert zijn jongen,
het nest links wordt weer geschikt gemaakt voor een nieuw broedsel. Ze broeden soms 3 keer per seizoen.

Huiszwaluwen300606A
Dinsdag 11 juli 2006 - Zummergroeten 9 - Zwaluwen

Zwaluwen zijn diertjes die graag de mensen opzoeken. Althans boeren- en huiszwaluwen. Ze voelen zich bij ons kennelijk zo op hun gemak, dat ze hun nesten soms bouwen op plekken waar dagelijks honderden mensen vlak langs lopen.

Vooral in natuurparken en bijv. bij recepties van vakantieparken zie je dat regelmatig. Wel eens een kaartje gekocht aan de receptie van natuurpark Camargue in Zuid-Frankrijk? De zwaluwen zitten op armlengte vanuit hun nest toe te kijken.

Huiszwaluwen300606B
Op deze foto wachten de jonge huiszwaluwen (Delichon urbica - Common House Martin) op een nieuwe aanvoer van voedsel.

Boerenzwaluw270606A
Boerenzwaluw (Hirundo rustica - Swallow) op het nest in de werkruimte van Lanka. De andere zwaluw, ik neem aan het mannetje, zit vlakbij toe te kijken.
Boerenzwaluw270606

Wekkertje290606
Sprinkhanen vind ik een van de lastigste soorten om te herkennen. Ik kijk en (vooral) luister te weinig naar deze grappige insecten. Nu vallen die hoge tonen ook niet altijd meer mee.... Soms vraag ik deskundigen om me te helpen bij mijn waarnemingen. Dit wekkertje (Omocestus viridulus - Common Green Grasshopper), hoewel nauwelijks voorkomend in West-Nederland, had ik correct gedetermineerd. Foto Boswachterij Ruinen bij ven langs 't Woldenpad.

Grootdikkopje280606
Er vlogen heel wat grote dikkopjes (Ochlodes venata - Large Skipper; male) rond. Aanvankelijk dacht ik dat het sprietdikkopjes waren, maar die zijn kleiner, hebben minder tekening op de vleugels en vliegen later. Op deze foto van een man (opvallende geurstreep) zijn de haakjes aan de sprieten te zien, die ontbreken bij zwart- en geelsprietdikkopjes. Foto Dwingelderveld.

Ook in Drenthe tonen de zwaluwen zich mensvriendelijk. Zoals bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen, vlak boven je hoofd in de kijkhut langs de Davidsplassen, huiszwaluwen boven de ingang van infocentrum Natuurmonumenten Fochteloërveen.

Bij de receptie van bungalowpark Lanka in Anholt tegen het Dwingelderveld, waar je een heerlijk rustige vakantie kan houden, huizen ook boerenzwaluwen. Aanvankelijk boven de entree, maar de zwaluwen verkozen hun nest in de werkplaats te bouwen.

Dat leverde een probleem op, want die deur zat vaak dicht, ook overdag maar zeker in het weekend. Je zag dan soms een zwaluw in de schuur fladderen die naar buiten wilde, en een andere die naar binnen wilde. Soms vele uren lang. Een heel vervelend gezicht.

Nadat ik met de beheerders de situatie goed bekeken had, kwamen we tot de conclusie dat dit niet langer kon voortduren. Vooral omdat ma zwaluw inmiddels ongetwijfeld eieren had gelegd.

Het nest weghalen was geen optie. Gelukkig waren de mensen zo vogelvriendelijk om een luik hoog in de deur te maken. Omdat wij toen vertrokken, heb ik de zwaluwen daardoor niet meer in- en uit kunnen zien vliegen. Misschien hoor ik nog eens hoe het afgelopen is.

(Wordt vervolgd)