Vogeldagboek©


Merels270506
Dit is de merelfamilie (Turdus merula - Common Blackbird) in onze tuin. Pa, moe, 2 dochters en 1 zoon.
Hoewel de ouders me heel dicht naderen als ik wat voer strooi, durven ze geen meelwormen uit mijn hand te pakken.
De jongelui hebben minder angst. Hoewel uiteraard uiterst omzichtig,
pikken ze toch met een dankbaar geluid de insecten uit mijn vingers.
Maandag 29 mei 2006 - Bijvoederen

Onlangs ben ik begonnen met het bijvoederen van de (tuin)vogels. Zó nat, zó koud, ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Ook al omdat ik diverse e-mails en telefoontjes kreeg over mezen en andere vogels die hun broedsel door voedselgebrek in de steek (moeten) laten. Dat gebeurt vaker, maar een handje helpen lijkt me niet verkeerd.

Broodkruimels, zaad, universeelvoer en bollen. Niet de winterbollen met klinklaar vet, maar fruitbollen en insectenbollen. Als je zo'n bol vastpakt, voel je dat ze niet zo vet zijn als winterbollen, hoeveel zit er wel in? Ik heb de leverancier gevraagd om de samenstelling van de bindende substantie, daar heb ik nog geen reactie op gekregen.

Merel270506A
Goed is het verschil te zien tussen een jonge merelman boven (Turdus merula - Common Blackbird; juv. male) en een jonge merelvrouw (Turdus merula - Common Blackbird; juv. female) met minder zwarte zwarte vleugels en staart.
Merel270506

Spreeuw280506
Deze spreeuw (Sturnus vulgaris - Starling) heeft zelf insecten gevonden en zoekt naar zijn jongen die in de struiken van onze tuin zitten.

Met alle respect voor vogelgoeroe Nico de Haan, maar zijn reclameboodschap bij Vivara Natuurbeschermingsproducten klopt niet. Volgens hem eten vogels weliswaar van de vetbollen, maar het vet eten ze zelf op en ze geven hun nestjongen ander voedsel. De kool- en pimpelmezen die bij mij aan de 'zomerbollen' hangen, vliegen evenwel linea recta met hun hapjes naar de nestkasten. Ik mag aannemen dat ze dat ook met het vet van de winterbollen zouden doen.

Zolang het echter zulk herfstachtig weer blijft en er weinig insecten te vinden zijn, neem ik het risico en voer de vogels voorzichtig wat bij, met 'zomervet'.

*****
BOERENGOLF

De Dienst Regelingen van het ministerie van LNV heeft een verzoek van Jeu de Boer aan de Galgweg in Hazerswoude-Dorp afgewezen om op de weilanden boerengolf (met grote ballen) te mogen spelen.

Er was een aanvraag ingediend volgens art. 75 lid 5c van de Flora- en faunawet om ontheffing te krijgen van de artikelen die verstoring (van broedvogels) verbieden. De Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. had hiertegen bezwaar aangetekend omdat broedvogels bij zulke activiteiten altijd verstoord worden, hoe je het ook wendt of keert.

Het ministerie heeft het verzoek dan ook gemotiveerd afgewezen met als conclusie (letterlijk): "Dit houdt in dat het niet is toegestaan boerengolf te spelen in het broedseizoen van tenminste 15 maart tot 15 juli, daar waar vogels broeden en tijdens de vogeltrek. Buiten het broedseizoen en de periode van de vogeltrek is er geen noodzaak voor een ontheffing en kunt u deze activiteiten zonder ontheffing uitvoeren".

*****
Recensie: Kraaienbende
over kauwen, raven, gaaien en andere slimme vogels


Houtduif280506
Houtduiven (Columba palumbus - Common Wood Pigeon) pikken ook een graantje mee in de tuin.
Alle foto's op deze pagina heb ik in het weekend gemaakt.