Vogeldagboek©


Roerdomp090306C
Stretchende roerdomp (Botaurus stellaris - Great Bittern). Beide foto's heb ik op 9 maart gemaakt.
Woensdag 15 maart 2006 - Potjes met (reiger)vet

Op 1 april worden niet al te snuggere loopjongens op pad gestuurd om een plintenladder te gaan halen. Ook de tube luchtlijm, de vierkantengatenboor of de papiermagneet zijn grappen die tot immense lol leiden.

Minder voor de hand liggend maar ook in die categorie vallen reigervet, of reigerolie of ooievaarskuitenvet. Vermengd door je aas zou je daarmee vissen lokken, of sterke spierballen kweken.

In woordenboek Van Dale staat 'de waarheid': ooievaarskuitenvet is een gangbaar alternatief voor 'iemand voor de gek houden'. Over reigervet zegt Van Dale: vet van reigers (gebruikt in de volksgeneeskunde en bij het maken van visaas).

Ik vermoed dat in een volgende editie ook reigervet in de moppencategorie zal vallen. Je lacht je namelijk krom als je op internet gaat zoeken naar reigervet, vooral op Duitse sites. Ene Jokisch (van het bedrijf dat nu industriële oliën produceert?) had een recept geschreven 'Over de soorten van reukwerk om daarmede de visschen uit de verte herwaarts te lokken'.

'Deze olie kan men niet bij den apotheker bekomen. Men dient ze zelf te maken en dit kan, volgens eene door mij gelezen beschrijving, op de volgende wijze geschieden. Nadat men een reiger (liefst het mannetje) geplukt, en geheel en al, dus met al zijne ingewanden, in stukken gesneden en fijngehakt heeft, legt men hem in een glas, sluit dat zorgvuldig met eene dubbele runderblaas digt, en zet het 2 á 3 weken in warme mest, of op eene andere warme plaats. Na verloop van dien tijd zal men zien, dat het vleesch enz. geheel en al verroten er eene olieachtige zelfstandigheid achtergebleven is.'

Dit fraaie recept gaat verder hoe de olie te bewaren maar pas op: 'wanneer men slechts iets daarvan aan den vinger bekomen heeft, is de stank door wasschen zelfs moeijelijk te verdrijven'.

Apothekers en handelaren speelden handig in op dit visserslatijn door vaseline als reigervet te verkopen. Desondanks beweerde een Duitse visser op internet dat hij al 20 jaar met succes reigerolie gebruikt!

Bij vissende roerdompen heb ik de afgelopen weken totaal niets gezien van olie of vet. Van dit 'verschijnsel' is ook nog nooit ergens melding gemaakt. Dus het verhaal dat roerdompen olie of vet gebruiken, kan naar het land der fabeltjes worden verwezen.

Blijft de waarneming van vogelaar Albert Roering sr. dat hij bij een blauwe reiger in zijn vijver had gezien dat er olie op het water kwam. Zijn waarneming trek ik niet in twijfel. Ik neem aan dat er olie aan zijn veren zat of hij olie uit de vijver 'loswoelde'. Vistechnieken met olie of vet door reigerachtigen lijken mij erg onwaarschijnlijk. Totdat het tegendeel onomstotelijk bewezen is.


*****
Waarnemingen vandaag o.a.:
Zwetpolder 3 grote zilverreigers, dorp Stompwijk 1 groene specht, Starrevaart 5 lepelaars en 880 grutto's, Leidschendammerhout 7 tureluurs en 2 bontbekplevieren.


Roerdomp090306F
Poetsende roerdomp (Botaurus stellaris - Great Bittern).