Vogeldagboek©


Groteburgemeester250107D
Grote burgemeester 4e kj vanmiddag in Katwijk (Larus hyperboreus - Glaucous Gull 4cy).
Donderdag 25 januari 2007 - Struikrovers

Vandaag was ik een twitcher. Spreek uit: twitsjer. Twitchers zijn vogelaars die zo veel mogelijk soorten willen zien. De meesten beperken zich tot waarnemingen in eigen land, maar er zijn ook tal van twitchers die de grens oversteken.

Er worden totaallijsten bijgehouden, jaarlijsten, maandlijsten enz. In ons land is een geavanceerd systeem opgezet zodat zeldzame soorten binnen de kortste tijd via de gsm worden gemeld.

Niets mis met twitchers die de regels van de natuur in acht nemen. Maar ieder zijn hobby: ik heb geen zin om van Maastricht naar Texel en van het Lauwersmeer naar Zeeuws-Vlaanderen te racen voor een vogel.

Een bijzonder bedenkelijk verschijnsel is dat veel vogelaars, twitcher of niet, grenzen overschrijden bij het fotograferen van (zeldzame) vogels. Steeds vaker hoor en lees ik dat het belang van de vogel daarbij niet telt. De fotograaf wil steeds dichterbij voor dé plaat, hij/zij heeft haast en wil scoren.

Vanmiddag met Luuk Punt een twitchtochtje gemaakt. Niet al te ver van huis. Uiteraard eerst naar de blauwstaart in Zandvoort. Een in ons land uiterst zeldzame vogel die in Azië thuishoort. Een fraaie dwaalgast.

Na de eerste meldingen begin januari las ik al verhalen hoe vele, vele tientallen vogelaars achter de vogel aanzaten. Vandaag heb ik dat met eigen ogen gezien. Terwijl wij rustig stonden te wachten aan de rand van het struikgewas waar de vogel regelmatig vertoeft, liepen anderen steeds door de struiken in de hoop de vogel 'op te stoten'.

Een fotograaf had zich keurig en rustig opgesteld. Toen zijn camera een ratelend geluid maakte als teken dat hij geluk had, schoten 'vogelaars' van alle kanten toe, weg vogel. Ik had hem, op zo'n vijftien meter, net in de lens toen de eerste onverlaat aan kwam stormen.

Daarna begon de jacht opnieuw. Steeds 'vogelaars' die rond het kleine gebiedje liepen, er ook dwars doorheen, en na een half uur: daar was 'ie weer! Heel kort, want door de opdringende mensen werd de vogel alweer verjaagd. Hij vloog naar rechts, achtervolgd door fotografen.

Deze 1e winter blauwstaart (ik heb hem tweemaal kort gezien) komt niet aan rustig foerageren toe. Gelukkig is er op het ogenblik overdadig voedsel in de duinen aanwezig, anders zou hij niet voldoende voedsel kunnen vergaren: telkens als hij zijn snavel laat zien, worden struikrovers actief. Een gedrag dat op geen enkele manier te rechtvaardigen valt.

Jammer dat een organisatie als de Dutch Birding Association, waarbij kennelijk veel twitchers zijn aangesloten, zich niet actiever tegen dergelijk wangedrag verzet.

We hebben het een poosje aangezien, Luuk heeft nog een fotograaf aangesproken, maar we kregen de indruk van een andere planeet te komen. In de omgeving hoorden we kuifmezen roepen, we zagen ze ook, eigenlijk net zo leuk.

Blauwstaart250107
Fotografen (links en rechts op de foto) sluipen door de struiken op jacht naar de blauwstaart.

Groteburgemeester250107

Nog twee foto's van de grote burgemeester (Larus hyperboreus - Glaucous Gull).

Groteburgemeester250107B

Op naar de tweede zeldzaamheid, de dwerggors die al vanaf eind december in Katwijk aan Zee zit. Minder zeldzaam, minder spectaculair om te zien, wellicht dat er daarom slechts één andere vogelaar kwam kijken. Het vogeltje was vliegerig, maar kort gezien.

Deze vogelaar kwam uit Woerden, waar een Mongoolse pieper is ontdekt, ook al zeer zeldzaam. Hij vertelde dat fotografen steeds door de begroeiing struinden om het vogeltje op te jagen zodat ze makkelijker foto's konden maken.

De 4e kalenderjaar grote burgemeester zwerft ook al geruime tijd door Katwijk, meestal in het gebied rond de Binnenwatering. 's Winters worden altijd wel enkele burgemeesters aan onze kust gemeld. Ze broeden in noordelijke gebieden op eilanden, kliffen enz.

Nog wat andere waarnemingen. Woensdag 27 (25 adult en 2 juveniel) kleine zwanen in Polder Oud-Groenendijk. In de Balij 1 grote zilverreiger, 1 waterral en 1 tjiftjaf. Westerpark: 9 ransuilen, 1 ijsvogel, 2 groene spechten en een groep van 7 buizerds boven mijn hoofd. Vandaag kleine zwanen: Oostbroekpolder 26 (21+5), Polder Oud-Groenendijk 19 (17+2) en in de Grote Polder Zoeterwoude 87 (75+12).

*****
Natuur & Wet: Modelvliegtuigen en overlast voor dieren


Buizerd240107
Buizerd (Buteo buteo - Buzzard) boven het Westerpark.