* Bosruiter, Tringa glareola, Wood Sandpiper, Chevalier sylvain, Bruchwasserläufer *
De eerste bosruiters, een zeer zeldzame broedvogel in ons land, zijn alweer gearriveerd uit hun broedgebieden in hert noorden van Europa op doorreis naar Afrika. Hier vetten ze op. Het zijn kleine, maar sierlijk ogende vogels, ter grootte van een spreeuw, op hoge gele poten. Veel volwassen vogels zijn nu in de rui en houden zich in deze kwetsbare periode gedeisd.
Jonge vogels vallen bij hun eerste schreden op het levenspad liever ook niet op: gevaar loert overal. Het is (dus) stil in vogelland. Wil je vogels bewonderen dan moet je naar plaatsen met slikrandjes. Zoals vanmorgen in de Groene Jonker in Zevenhoven/Nieuwkoop. Daar kan je vogels treffen die zich ‘opvetten’ voor hun verre reizen naar overwinteringsgebieden. Ik zag er twintig lepelaars, veel kemphanen en bosruiters, vier groenpootruiters, drie bonte strandlopers, plevieren enz.
* Watersnip, Gallinago gallinago, Snipe, Bécassine des marais, Bekassine *
Zowel de bosruiter als de watersnip heb ik vanmorgen gefotografeerd in de Groene Jonker.
* Baardman, Panurus biarmicus, Bearded Reedling, Panure à moustaches, Bartmeise *
Een jong mannetje baardmannetje. Adulte mannen met blauwgrijze kop zijn makkelijk te herkennen. Adulte vrouwtjes hebben geen zwart langs de staart, jonge vrouwtjes hebben een donkere snavel. Jonge mannetjes hebben een gele snavel met zwart op de rug en langs de staart. Zevenhuizerplas vrijdag.
* Rietvink, Euthrix potatoria, The Drinker, Buveuse, Grasglucke *
Rietvinken zijn grote, gele (vrouwtjes) of bruine (mannetjes) nachtvlinders die je in deze tijd van het jaar kan zien hangen aan rietstengels (zoals op de foto vandaag langs de Zevenhuizerplas) of andere ‘natte’ vegetatie. Vandaag zag ik er ook in de Groene Jonker aan de pluizenbollen van distels hangen. De rups drinkt van dauwdruppels en heeft daarom de bijnaam ‘de drinker’. In het Duits ook Trinkerin genoemd.
* Icarusblauwtje, Polyommatus icarus, Common Blue, Argus bleu, Hauhechel-Bläuling *
Op het ogenblik vliegen er talloze icarusblauwtjes, het meest voorkomende blauwtje in ons land. Maar soms word je verrast omdat het een ander soort blauwtje is, dus altijd blijven opletten!
* Blauwe bremraap, Orobanche purpurea, Yarrow Broomrape, Orobanche pourpre, Violette Sommerwurz *
Dit is geen bleke schubwortel, zoals ik eerst dacht, maar blauwe bremraap. Een zeer zeldzame, parasitaire plant in Nederland en België, vooral in de duinen. Foto gemaakt in onze vakantietuin in de Drôme.
* Ree, Capreolus capreolus, Roe, Chevreuil, Reh *
Pal achter bungalowpark Lanka in Ruinen zag ik elke dag reeën. Herinnert u zich deze nog?: Twee reebruine ogen… ***
Recensie De grutto
Uitgave Atlas Contact 2015, ISBN 978 90 450 2944 3, € 21,99
In een onthullend boek beschrijft Beintema het uitstervingsproces van de grutto. Rijk aan informatie. Klik hier voor een uitgebreide bespreking |