1 mei 2000 - Starrevaart en De Wilck
Weidevogelbeschermers in de buurt van De Wilck hanteerden een methode om nesten te vinden die ik nog niet eerder had gezien: ze sleepten een lang touw over het (lange) gras. Broedende vogels worden op die manier opgeschrikt waarna het nest makkelijker te vinden is. Overigens niet altijd, want 'broedse' vogels blijven gewoon zitten. Zo konden ze een grutto gewoon van haar nest halen. De mannen, afkomstig van de Rijndijk, vinden minder vogelnesten dan vorige jaren. Overal in de polders zijn boeren nu aan het maaien. In De Wilck 3 zwarte ruiters.
Bij de uitkijktoren Starrevaart laat de snor zich mooi horen maar niet zien. O.m. aanwezig rietzangers, rietgorzen, 1 kleine karekiet, 2 zwartkoppen, 2 tuinfluiters, 1 kneu, 1 heggenmus, koekoek, 2 zwarte zwanen, 2 Canadese ganzen, 5 bergeenden, 1 m zomertaling, paartje rosse stekelstaarten, 1 v brilduiker, 1 oeverloper, 1 tureluur. 's Avonds in De Wilck 3 zwarte ruiters; de groenpootruiters zijn vertrokken. Verder 3 wulpen, 3 (al flinke) gruttokuikens en 2 Canadese ganzen.
2 mei 2000 - De Wilck
Straffe noordenwind maakte het 's avonds koud in De Wilck. 5 Zwarte ruiters bij elkaar op het weiland trokken zich daar niets van aan, ook weer een groenpootruiter, Luuk P. zag nagenoeg gelijktijdig verderop nog zo'n fraai beest. Verder o.a. 2 wulpen, 6 krakeenden, 4 kuifeenden en een stuk of 15 slobeenden. Tientallen knobbelzwanen en veel kleine mantelmeeuwen (en andere meeuwen) op gemaaide graslanden.
3 mei 2000 - Starrevaart en De Wilck
Mistig, links en rechts een poosje rondgehangen, weinig te zien, ook vogels houden van zon. Langs de Kniplaan veel rietzangers, een paartje bouwt vlak bij de uitkijktoren een nestje op de grond tussen wat oude rietstengels en brandnetels. Een snor laat zich enkele malen kort horen, een kluut zit toilet te maken, een bruine kiekendief duikt het riet in. Veel boeren- en gierzwaluwen.
's Avonds in De Wilck 9 zwarte ruiters, 6 vormen een groepje, draaien luid roepend enkele afscheidsrondjes en vliegen in een strakke lijn naar het noorden. De 3 andere foerageren rustig verder. Diep in De Wilck, vaag aan de rand van de telescoop, steeds wulpen, 3 'gewone' wulpen zijn te onderscheiden, even later landt een groep van zo'n 30 regenwulpen dichterbij, door het lange gras moeilijk te tellen.
5 mei 2000 - Buytenpark
Rond het middaguur voor de eerste keer in het Buytenpark in Zoetermeer geweest. Een verrassend gebied met aan de randen wat waterpartijtjes, hier en daar afwisselende bosjes van struiken en bomen en overal houtwallen van omgehakte boomstammen. Veel holtes dus, ideaal voor tapuiten, een aantal gezien, ook een vrouwtje dat een jong voerde. Verder o.a. diverse grasmussen en zwartkoppen, ook een paar kneutjes en wat zanggeluiden die ik niet kon thuisbrengen. Aan de waterkant 1 kleine karekiet, 1 rietgors, rietzangers, 1 oeverloper, 1 zwarte ruiter en 6 bergeenden. 't Is eigenlijk ongelooflijk dat er wordt gesproken over uitbreiding van skicentrum Snowworld, dat ver moet gaan uitsteken boven het Buytenpark, puur om de portemonnee van de eigenaren te spekken. Dan blijft er van zo'n gebied weinig natuurlijks meer over.
In De Wilck 's avonds 6 regenwulpen, 6 zwarte ruiters, 5 groenpootruiters en een overvliegende lepelaar. In de Oostbroekpolder, op weilanden waar de boeren het gras zojuist hadden binnengehaald, enkele tientallen wulpen en regenwulpen en een aantal groenpootruiters. Opvallend veel kleine mantelmeeuwen.
6 mei 2000 - Benthuizen e.o.
's Middags een ruim rondje rond Benthuizen: Weipoort, Stompwijk, Buytenpark. Fietsen met Nelly betekent tempo en niet stoppen om te vogelen. In de polders wat gele kwikstaarten en in Buytenpark twee oeverlopers. 's Avonds onderweg naar De Wilck in de Oostbroekpolder 25 regenwulpen, later landde bij het Zwetslootpad nog een vlucht van zo'n 20 regenwulpen. In De Wilck 2 regenwulpen, 1 groenpootruiter, 1 zwarte ruiter en een overvliegende ooievaar.
Diep in De Wilck twee slechtvalken op een hek. Het leek op het paartje valken dat in De Wilck overwintert, maar dat kon ik gezien de afstand niet met zekerheid vaststellen. In elk geval had de grootste, ongetwijfeld een vrouwtje, een heel lichte borst, wat een 'bewijs' kan zijn.
Boeren die van Staatsbosbeheer land pachten in De Wilck, tonen veel belangstelling voor m'n vogelhobby en maken graag een praatje. Vanavond vertelde een boer dat hij op z'n weiland in de Oostbroekpolder, ondanks het gespeur van weidevogelbeschermers, nog een gruttonest en een nest met tien vrij kleine lichte eieren had gevonden. Hij dacht een patrijs te hebben zien opvliegen, maar ik weet van vroeger ('k heb zelfs nog zo'n ei uit ca.1963!) dat de kleur olijfachtig is. Ik vermoed dat het een (zomer) talingnest is, hij zal het laten zien aan 'zijn' beschermers, ik hoor het nog.
|
|
7 mei 2000 - De Wilck
Het water in De Wilck is de laatste dagen een stukje lager gezet, het land is minder drassig omdat het vee de wei ingaat, na 15 juni mag er gemaaid worden. Je merkt die lagere waterstand meteen aan de vogels: de ruiters zitten niet (of nauwelijks) meer bij de ingang, waar de oevers nu wat steiler in het water overgaan, maar op plaatsen waar de kanten nog wel geleidelijk aflopend en drassig zijn. Dat zijn met name de weilanden tussen Die Barle en het infobord. 's Morgens drie groene ruiters en drie zwarte ruiters. Bij het buizerdnest de laatste dagen geen activiteit gezien. Is er wat aan de hand of zijn de vogels (uit)gevlogen, wat toch nog nauwelijks kan?
8 mei 2000 - De Wilck en Starrevaart
Ook de weidevogelbeschermers van de Rijndijk hebben de laatste dagen geen buizerds meer in de buurt van het nest gezien, vertelden ze. Met hun touw gingen ze de weilanden ten noorden van De Wilck afstropen. Heiig en warm in De Wilck. De regenwulpen blijven trekken: in de Oostbroekpolder 16 en 1 groenpootruiter, in De Wilck o.a. 10 regenwulpen, 5 wulpen, 1 zwarte ruiter, 1 oeverloper, 2 lepelaars, 1 graspieper, 2 grauwe ganzen en 2 Canadese ganzen.
Op de Starrevaart was het iets minder heiig, op het bankje met Ies V. rond de middaguren zitten genieten van o.a. 2 zwartkopmeeuwen, meer dan dertig kleine mantelmeeuwen, 2 m en 1 v rosse stekelstaart, een paartje bruine kiekendieven (v met veren uit haar linkervleugel), 2 dodaarzen, 5 oeverlopers, 2 bergeenden, 1 Canadese gans, 1 'sneeuwgans' (dat merkwaardige schepsel - met een lengtestreep achter op de kop - dat er ook al in de herfst zat), 1 Indische gans, 1 koekoek, 1 zwarte zwaan, een paar grutto's en tureluurs, 1 grasmus, 2 tuinfluiters. Ik wilde juist langs de rietkragen gaan wandelen, toen m'n zoon me belde vanwege een lekke band en een taxi nodig had.
's Avonds in de Oostbroekpolder 15 regenwulpen, in De Wilck stond Luuk P. Samen de slootjes afgezocht, het werd een feesttocht. Ten noorden van De Wilck 5 wulpen en 5 groenpootruiters, in De Wilck o.a. 1 bosruiter, prachtig dichtbij in beeld, 6 zwarte ruiters, 3 m zomertalingen in een slootje vlakbij elkaar, 5 oeverlopers, 1 lepelaar en op hetzelfde hek als zaterdagavond twee slechtvalken, nu door het mooie weer goed te onderscheiden, beide met zichtbare bruine tekening op de borst. Niet hét Wilckpaartje?
9 mei 2000 - Oud-Alblas
Deze dag stond in het teken van vertrek van Jacqueline (vijf maanden naar Amerika), Frank (voorlopig vijf maanden naar Leiden) en de onverwachte thuiskomst van Minno voor een paar dagen. Dus naar Oud-Alblas. Tegenover de molen twee jongen in het ooievaarsnest, een overvliegende sperwer richting Alblasserbos.
10 mei 2000 - Noord-Aa en De Wilck
Een zalige ochtend, gefietst en gewandeld. De laatste tijd enkele malen gekeken in de Benthuizer Plas, maar geen dodaarzen meer. Ik had gedacht dat er wel wat zouden gaan broeden omdat er steeds diverse zaten, maar kennelijk zijn de bouwactiviteiten aan de Zoetermeerse kant te verstorend.
In Noord-Aa de ransuilen niet te zien. Zelfs al hadden ze er gezeten, zouden ze door de dichte begroeiing niet ontdekt kunnen worden. Veel zwartkoppen, een paar tuinfluiters, een handvol kleine karekieten (mooi in de kijker), een paar rietgorzen, een rietzanger, ten minste twee koekoeken (een ook heel close in beeld), een grote bonte specht, een groene specht (geluid) en gezien de knik achter z'n kop, dacht ik van flinke afstand een zwarte specht de Plas van Wiegel te zien induiken.
In drasgebied Noord-Aa (Weipoort) een zwarte ruiter, drie in De Wilck, plus twee oeverlopers, twee lepelaars en een m zomertaling. Langs het Molenslootpad bij Benthuizen zitten, zoals alle jaren, inmiddels heel wat gele kwikstaarten.
11 mei 2000 - Noord-Aa en De Wilck
's Avonds een fraaie grote zaagbek in de Zoetermeerse Plas (Noord-Aa), spierwitte flanken, het zalmroze van het winterkleed was verdwenen. Verder o.a. een handvol kleine karekieten. In De Wilck 2 lepelaars, 2 oeverlopers, 1 m zomertaling, 2 Canadese ganzen, 5 regenwulpen (diep in De Wilck 4 wulpen, afstand te groot voor herkenning) en een krakeend met jong. Geen ruiters. Fietsers vertelden dat ze deze week ten noorden van De Wilck een dode vos op de rijksweg hadden zien liggen.
12 mei 2000 - De Wilck en Starrevaart
's Morgens 1 zwarte ruiter, 2 lepelaars en 3 m zomertalingen in De Wilck. Rond de middag een buizerd. De rietvogels zijn zeer actief langs de Starrevaart, ten minste 12 kleine karekieten, 26 rietzangers en 14 rietgorzen. Deze keer geen snor gehoord. Ook weer veel kleine mantelmeeuwen (36) en meer dan 15 geoorde futen. Verder o.m. 1 zwarte zwaan, 7 brandganzen, 4 bergeenden, 3 rosse stekelstaarten (2 m en 1 v), 2 grutto's, 7 tureluurs, 6 oeverlopers, 2 koekoeken, een stuk of 6 zwartkoppen, 1 tuinfluiter, 1 grasmus. Een paar boerenzwaluwen.
|