13 mei 2000 - De Wilck
Een zeldzaam mooie avond, windstil en een lekkere temperatuur. Om 7 uur zaten tientallen kleine mantelmeeuwen nog met de snavel open. Ondanks die warmte in De Wilck 2 zwarte ruiters. Verder o.m. 2 lepelaars, 2 Canadese ganzen, 2 m zomertaling, 1 koekoek, 2 oeverlopers, diverse witte kwikstaarten, 1 gele kwikstaart, 2 kneuen (zaten van zuring te eten) en 2 overvliegende groenlingen. In de Oostbroekpolder zo'n 25 wulpen, door tegenlicht niet te onderscheiden, tot ze opvlogen en ze hun zeventonige roep over de weilanden lieten biepen: regenwulpen.
14 mei 2000 - De Wilck
's Morgens was het al erg warm in De Wilck, windstil, weinig vogelactiviteiten. Wel actief was een boomvalk, die bij het onlangs verlaten buizerdnest twee kraaien verjoeg (zijn ook de buizerds verjaagd?) en vervolgens bij het nest ging zitten. Door de grote afstand, het gebladerte en de luchttrillingen was niet te zien of er een vogel op het nest zat. Verder o.a. 1 lepelaar, 1 m zomertaling, 1 oeverloper, kneuen en putters op de zuring.
15 mei 2000 - Reeuwijk e.o. en De Wilck
Met Nelly - dus straf tempo - rond Reeuwijkse Plassen en omgeving gefietst. Wat een heerlijke geluiden stegen uit het riet op, tientallen rietzangers, kleine karekieten, het deed me sterk aan m'n jeugd langs De Alblas denken. Zeker toen ik nog een grote karekiet hoorde en even later ook een eindje zag vliegen, prachtig die gelig afstekende stuit. Op de Surfplas enkele krooneenden en een zwarthalszwaan. Bij Papekop en bij Ruigeweide een grauwe vliegenvanger.
In De Wilck was het al vroeg heiig, en rustig. Vier mini-tureluurs met hun ouders aan de slootkant, op het oude buizerdnest onduidelijke activiteit. Verder o.m. 6 kneuen, 2 holenduiven, 2 Canadese ganzen, 1 oeverloper en 1 m wintertaling. Langs het Molenslootpad in Benthuizen een boven de groen wordende bouwakkers jagend v bruine kiekendief.
16 mei 2000 - Starrevaart
'k Zie veel liever 'eigen' vogels zoals grutto's, maar het was vanmorgen toch wel een aardig gezicht om 5 Indische ganzen bij elkaar te zien zwemmen. Met hun vaste partners natuurlijk, de grauwe ganzen. Verder op de Plas o.m. 2 lepelaars, 2 m zomertaling, 2 brandganzen, 2 m rosse stekelstaart en een paartje bruine kiekendieven boven het riet. Maar 6 geoorde futen lieten zich zien.
Een wandelingetje langs de Kniplaan leverde heel wat zingende vogels op: 9 rietzangers, 8 kleine karekieten, 2 rietgorzen en 1 snor, zingend en al van dichtbij in de telescoop! Het was trouwens druk rond de Starrevaart met leerlingen van een school uit Leidschendam. M'n telescoop was natuurlijk een gewild object en uiteraard heb ik de groepen (en hun begeleiders) ook nog het een en ander kunnen vertellen. Onderweg naar Starrevaart 1 lepelaar in De Wilck en 1 v bruine kiekendief boven de Grote Polder.
18 mei 2000 - Starrevaart en De Wilck
De harde wind liet de geluiden van de rietvogels verwaaien, maar de zwaluwen surfden vol plezier op de windgolven: honderden boven de Starrevaart, voornamelijk gierzwaluwen, enkele tientallen boerenzwaluwen, zo'n twintig huiszwaluwen en (ten minste) twee oeverzwaluwen. Het lijkt onmogelijk een schatting te maken van zoveel zwaluwen: als je lang naar die luchtacrobaten kijkt, gaan je ogen stuiteren.
Een vrouwtje zomertaling zie je niet zo vaak, maar vanmiddag vergezelde ze haar mannetje tijdens een zwemtochtje langs het riet. Hij raspte van genot. Verder o.a. 1 zwarte stern, 3 lepelaars, 6 geoorde futen, 1 m rosse stekelstaart, 4 bergeenden, 3 Indische ganzen, 6 grutto's, 4 tureluurs en 1 oeverloper. Op de Meeslouwerplas naast de Kniplaan zat opnieuw een zwarte zwaan; onlangs waren er twee in die zuidwesthoek, zouden ze er broeden?
's Middags in De Wilck 2 m zomertaling, 4 kuifeenden, 2 lepelaars en 1 buizerd, met enkele opvallend gele veren in z'n vleugels. Uit het lange gras kwamen tal van weidevogels tonen dat ze hun kroost tot het uiterste zouden verdedigen tegen de indringer. Deze 'vond' toch iets want hij/zij verdween voor lange tijd tussen de halmen.
Ook 's avonds zorgden twee lichtgetinte jagende buizerds voor grote onrust, vooral onder de grutto's. In het smalle slootje B28 waren 4 lepelaars vlak bij elkaar driftig aan het foerageren, aan hun schokkerige halsbewegingen te zien zat het er vol lekkers. Verder o.m. 3 m zomertaling, 4 visdiefjes en veel kneuen. Behalve de vele tureluurs in De Wilck, op een pas gemaaid weiland ten noorden van de Burmadeweg zaten er nog eens 13.
|
|
20 mei 2000 - De Wilck
Staatsbosbeheer heeft behoorlijk snel gereageerd op m'n brief dat er zoveel mensen het verboden gebied van De Wilck intrekken. Het wandelpad is nu prima gemarkeerd (hoewel niet iedereen het leuk vindt dat er een natuurpad door De Wilck loopt) en het bordje Natuurreservaat/Geen vrije toegang is vervangen door het duidelijker Natuurreservaat/Verboden toegang. Hopelijk helpt het.
Het was een schitterende zaterdagavond, wat een rust. Weer de twee lichte buizerds, een ging zelfs in het wilgenbosje zitten waar boomvalken zijn gesignaleerd. Op het nest niets te zien: veel bladeren intussen en de afstand is zo'n zevenhonderd meter. Verder o.m. twee paartjes en een eenzame man zomertaling, 1 lepelaar en in de Oostbroekpolder 3 regenwulpen.
22 mei 2000 - Starrevaart en De Wilck
Veel karekietenzang maandagmiddag maar de rietzangers lieten zich veel minder horen. Waarschijnlijk te druk met hun ouderzorg want ik zag al enkele rietzangers met voedsel naar hun nesten sluipen. Verder was het erg rustig, o.m. 4 lepelaars, 2 m zomertaling, 5 bergeenden, 2 koekoeken (er zitten er wel meer denk ik; een koekoek is al weken aan z'n roep te herkennen doordat hij driemaal koekoek roept, de derde als een zachte nabrander), 5 geoorde futen, 1 tuinfluiter.
's Avonds in De Wilck de eerste jonge scholeksters gezien. Ook een prachtig man paapje. De twee lichte buizerds zaten (weer) op palen bij de populieren. Verder o.a. 1 lepelaar, wat putters en kneuen.
23 mei 2000 - Starrevaart
Wandeling rond de Vogelplas. Net als gisteren veel zingende kleine karekieten, maar slechts een rietzanger. Ook de snor bij de toren - als 'ie er nog zit - zwijgt de laatste tijd. Verder erg rustig aan het vogelfront, al had ik nog niet eerder een gele kwikstaart zien foerageren bij de Starrevaart en zwom een merkwaardige gans rond, het leek een kruising tussen Indische gans (kop en formaat) en Canadese gans (hals en rug). Onderweg even in De Wilck gegluurd, 3 m zomertaling.
26 mei 2000 - De Wilck
Het blijft rustig aan mijn vogelfront. In de namiddag in De Wilck o.m. 2 m zomertaling en 1 m paapje (op vaste plek in ruigte bij infobord). Al een tijdje geen enkel teken van leven meer in buurt buizerd/boomvalkennest. In de Oostbroekpolder drie groene weilanden omgeploegd en maïsplantjes gepoot, wat over enige tijd een ergerlijke vorm van horizonvervuiling zal opleveren. En de boeren maar protesteren tegen het Bentwoud omdat daarmee het 'open karakter' van dit gebied wordt aangetast.... een stelling waar ik het overigens roerend mee eens ben, al is een bos mooier dan bebouwing.
30 mei 2000 - De Wilck
De watervloed van rond het middaguur had grote plassen op de wei- en bouwlanden achtergelaten, tot groot plezier van tal van reigers en eenden. Weinig opwindends in de polders, 's middags en 's avonds kort in De Wilck. Alleen opwinding bij grutto's en scholeksters die hun kroost al van grote afstand beschermen en luid krijsend hun misbaar over mijn aanwezigheid kenbaar maakten. Een gele kwikstaart, en in de Oostbroekpolder een ooievaar en een lepelaar.
31 mei 2000 - Starrevaart en De Wilck
Een prachtige morgen, een paar uurtjes gescharreld langs het riet van de Kniplaan. Jonge rietgorzen en rietzangers werden ijverig door hun ouders verzorgd. Het was een fascinerend gezicht om tal van rietzangers (en een paar rietgorzen) bezig te zien hun eerste uitgevlogen jongen te voederen. De meeste jonkies zaten nog in het nest, overal zag je rietzangers met volle snavels in de begroeiing duiken.
Veel tijd voor gezang was er niet, maar een rietzanger presteerde het om een minuut of vijf onafgebroken vanuit de top van een boompje prachtige geluiden te produceren, daar kan geen muziekinstrument tegenop. En als je dan nog eens alle alarm- en lokgeluiden meetelt, kom je tot een gigantisch scala aan klanken dat die beestjes kunnen produceren. Kleine karekieten hebben, denk ik, nog geen jongen, die zaten nog volop te zingen, hun vaak wat eentonig deuntje nu en dan ook doorspekkend met fraaie trillers. Een snor liet zich driemaal kort horen.
Verder tussen Meeslouwerplas en Kniplaan o.a. 1 zwarte zwaan, 1 zwartkop, 1 tuinfluiter, 1 tjiftjaf, 3 koekoeken, 1 heggenmus, 1 grasmus, 1 groenling en 1 grote bonte specht die enkele malen richting bomen De Vliet en terug vloog. Op de Vogelplas zelf o.a. 4 lepelaars (een eerstejaars), 1 Indische gans, 3 bergeenden, een paartje rosse stekelstaarten, een stuk of 15 geoorde futen, 2 tureluurs en al enkele flinke jonge kokmeeuwen.
In De Wilck 's avonds voor 't eerst sinds vele weken een man wintertaling. Een witte kwikstaart met voedsel in z'n snavel. Steeds meer jonge weidevogels te zien, ondanks het heel lange gras; over twee weken wordt het gemaaid. In de Oostbroekpolder 2 ooievaars en bij Gelderswoude in de nog steeds grote plassen van gisteren op de weilanden enkele honderden kleine mantelmeeuwen en een stuk of twintig blauwe reigers.
|