De morgenstond heeft vele vogelgeluiden in de mond! Ondanks chronische problemen met mijn startmotor - die is vervuild met blokkers en remmers - vanmorgen weer eens 'ouderwets vroeg' op stap. Nou ja, niet echt supervroeg, wel moest ik nog ijs van m'n ruiten krabben. Een koude start maar een warm vogelconcert viel mij bij de Starrevaart ten deel.
In de rietkraag recht tegenover de uitkijktoren liet een blauwborst, na eerst wat frivole baltsbewegingen, zijn onnavolgbare melodieuze tonen over het water dwarrelen. De witte keelvlek in z'n hemelsblauwe borst werd groter of kleiner naarmate hij z'n snavel wijder opendeed. Terwijl dit schuwe vogeltje zat te zingen, klonk ten westen van de toren het monotone gesnor van een snor, als een naaimachine die niet kan stoppen. Rietzangers, mezen, zwartkoppen (2), winterkoningen, tal van fitissen, tjiftjaffen, je moest heel aandachtig luisteren om uit de wirwar van geluiden de vogels te kunnen determineren. Vooral omdat meeuwen, grutto's, ganzen en noem maar op zich ook niet onbetuigd lieten. Rond 10 uur, mijn gebruikelijke 'starttijd', werd alles veel rustiger.
Rosse stekelstaarten (Oxyura jamaicensis) zijn zeer snelle zwemmers.
Waargenomen o.m. 1 lepelaar, 18 kluten, 1 waterral, 4 man en 1 vrouw zomertaling, 11 kemphanen, 2 snorren, 2 blauwborsten (1 snor en 1 blauwborst langs pad ten westen van de Meeslouwerplas), 1 waterral, 1 zwarte ruiter, 1 buizerd in het riet aan de westkant van de vogelplas, 2 man en 3 vrouw rosse stekelstaart, 2 mannen en een stuk of 7 brilduikers.
Rond half 11, toen de zon heerlijk warm werd, kwamen uit het riet aan de westkant 5 ganzenechtparen met hun prille kroost de plas verkennen, in totaal 43 pullen, de rijkst gezegende ouders hadden er 11. De nijlgans zat op het eiland te broeden. Vorige week hoorde ik dat menglegsels van grauwe ganzen en nijlganzen niet uniek zijn, voor zover bekend broedt de nijlgans altijd de eieren uit. Een bedrijf was bezig het hele pad vanaf het bruggetje tot de kijkhut met grove schelpen te bestrooien.
Op de eilandjes in de Benthuizer Plas 10 kluten, in de Oostbroekpolder 65 wulpen. Bij thuiskomst zowel aan voor- als achterkant van onze tuin een blauwtje, gezien het vroege tijdstip van het jaar zullen het wel boomblauwtjes geweest zijn, die komen algemeen voor.
|
|
Vanmiddag naar het Buytenpark geweest waar beflijsters (Turdus torquatus) zitten. Er vlogen vier lijsterachtigen, maar slechts 1 liet zich even rustig bekijken. Helaas lukt het me (nog?) niet om met mijn nieuwe digitale fototoestel op afstand scherpe foto's te maken. Aan de andere kant is een doortrekkende beflijster zeldzaam genoeg om dit plaatje te laten zien. In het Buytenpark ook nog een man bruine kiekendief en een groepje dartele kneuen.
Een lang dagboek vandaag, want vanavond nog naar De Wilck geweest. Nu door het droge weer de waterstand daalt, zie je veel vogels foerageren op de voedselrijke modderbanken aan de slootkant. Drie zwarte ruiters, 3 kemphanen, diverse watersnippen, grutto's, kieviten en tureluurs, verder nog 2 lepelaars.
Ik zat juist een kemphaan te bekijken, toen deze zich ineens plat drukte in de modder. Kort daarop sloegen grutto's en scholeksters alarm en leek de kemphaan wel helemaal in de blubber te verdwijnen. Wát een scherpe ogen hebben vogels toch: het duurde nog even voordat ik de slechtvalk zag die bijna recht boven de kemphaan vloog, deze had hem al veel eerder gezien!
Vrouwtje huismus (Passer domesticus, female) zoekt naar eten in koolzaad, vanavond in De Wilck.
|