Vogeldagboek©


Dinsdag 16 juli 2002 - Middelblok

Wat zijn de Hollandse polders toch mooi! Zeker op een dag als vandaag, met blauwe luchten en hoge, witte wolken die langs de hemel wandelen, opgejaagd door de (iets te harde) wind. Vogelplas Middelblok ligt in het noorden van de Krimpenerwaard, bij Gouderak, onder de (vaak stinkende) rook van Gouda, het past perfect in het polderlandschap. Wandelend langs oude tiendwegen kom je bij de observatiehut, in een gebied dat me sterk deed denken aan m'n geboortegrond in de Alblasserwaard. Het Zuid-Hollands Landschap heeft hier een bomen- en struikenrijk natuurreservaat(je) aangelegd, heerlijk rustig. De vogels waren het leukste om waar te nemen, maar ook voor libellen- en plantenliefhebbers valt hier genoeg te zien.

Die vogels dan. Hoewel we de luiken van de hut voorzichtig opendeden, vlogen er meteen verschrikt 5 witgatjes en 2 oeverlopers op. Maar niet ver, want ze gingen op de oevers van het plasje zitten, waar o.m. ook 2 groenpootruiters en 1 bosruiter verbleven. Een purperreiger strekte even z'n lange nek alvorens de polders in te vliegen op zoek naar lekkere hapjes. Daar waren ook een torenvalk, buizerd en vrouwtje bruine kiekendief, en heel veel kieviten.

Witgat160702
Voor witgatten (Tringa ochropus) is de vogelplas Middelblok een heerlijk rustig gebied om te rusten en naar voedsel te zoeken.
WitgatC160702

Groenpootruiter160702
Dat geldt uiteraard ook voor de groenpootruiters (Tringa nebularia), die nóg noordelijker broeden dan de witgatjes.
GroenpootruiterA160702